Arheolozi pronašli pravi sarkofag Ramzesa II

Arheolozi pronašli pravi sarkofag Ramzesa II
Fragment sarkofaga od granita Ramzesa II (foto: Kevin Cahail)

Arheolozi su uspeli da identifikuju originalni sarkofag faraona Ramzesa II na podu koptskog manastira u Abidosu.

Ramzes II poznat je i kao Ramzes Veliki. Bio je treći faraon 19. dinastije tokom perioda Novog kraljevstva. Njegova vladavina se često smatra najslavljenijom u istoriji Egipta. Ona je obeležena sa nekoliko velikih vojnih kampanja i brojnim građevinskim projektima velepnih spomenika.

Na osnovu pratećih istorijskih izveštaja, većina egiptologa navodi da je Ramzes II preuzeo presto 1279. pre nove ere i vladao do svoje smrti u dobi od oko 90 godina (do 1212. ili 1213. godine pre nove ere).

Mesto večnog počinka Ramzesa II

Njegovi ostaci su sahranjeni u kompleksu grobnica (označen KV7) u Dolini kraljeva, koji se nalazi nasuprot groba njegovih sinova (KV5) i blizu grobnice (KV8) njegovog sina i naslednika Merenptaha.

Tokom vladavine Ramzesa III tokom 20. dinastije, grobnicu Ramzesa II su opljačkali pljačkaši grobova. Drevni tekstovi beleže da su sveštenici preneli njegove ostatke u grob kraljice Ahmose Inhapi, a zatim u grobnicu prvosveštenika Pineđema II.

Njegovo poslednje počivalište bila je grobnica (označena TT320), koja se nalazi pored Deir el-Baharija, u tebanskoj nekropoli nasuprot Luksora. Grobnica sadrži mumificirane ostatke više od 50 kraljeva, kraljica i drugih članova kraljevske porodice iz perioda Novog kraljevstva.

Mumija Ramzesa II otkrivena je tokom iskopavanja 1881. godine. Pronađena je u jednostavnom drvenom kovčegu, što ukazuje da je to bila privremena mera dok se ne odredi trajnije počivalište.

Pronađen pravi sarkofag Ramzesa II

Nova istraživanja su sproveli arheolozi sa Univerziteta Sorbona. Arheolozi su identifikovali originalni sarkofag Ramzesa II, piše u saopštenju.

Studija je objavljena u časopisu Revue d’Egiptologie. U njoj piše da je fragment sarkofaga otkriven 2009. godine u Abidosu bio deo originalnog sarkofaga Ramzesa II.

Fragment je pregledao egiptolog Frederik Pajrodo sa Univerziteta Sorbona.

Prema autoru studije, ukras i tekstovi na fragmentu sarkofaga ukazuju na to da ga je prvi koristio Ramzes II (što svedoči kartuša Ramzesa II). Kasnije ga je ponovo koristio prvosveštenik 21. dinastije, Menkeper (oko 1000. godine p.n.e.) koji je verovatno dao sarkofag da se prenese u Abidos, nakon što je kraljevska grobnica 7 opljačkana.

Do sada se znalo da je grobnica Ramzesa II u Dolini kraljeva (Luksor) bila potpuno opljačkana, a njegova mumija prebačena u drveni kovčeg tokom 21. dinastije (oko 1069-943. godine pre nove ere).

Sada se pouzdano zna da je veliki egipatski kralj bio sahranjen u zlatnom kovčegu. Taj kovčeg je izgubljen, pa je njegova mumija stavljena u sarkofag od alabastera, koji je pronađen uništen u njegovoj grobnici. Onda je na kraju njegova mumija stavljena u veliki granitni sarkofag, koji su sada identifikovali arheolozi.

Ovo otkriće je još jedan dokaz da je u ovom periodu Dolina kraljeva ne samo opljačkana, već su predmeti za sahranjivanje ponovo korišćeni od strane kasnijih vladara.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »