Pre 3 miliona godina izrađeno najstarije kameno oruđe

Pre 3 miliona godina izrađeno najstarije kameno oruđe
Ilustracija olduvasjkog kamenog oruđa (Wikipedia, foto: Didier Descouens)

Pre oko 3 miliona godina rani ljudski preci izradili su najstarije kameno oruđe. Ovo je takođe jedan od najranijih dokaza gde su rani hominini koristili velike životinje u ishrani.

Duž obala jezera Viktorija u Keniji pre otprilike 2,9 miliona godina, rani ljudski preci koristili su neke od najstarijih kamenih oruđa ikada pronađenih. Oni su upotrebljavali kameno oruđe kako bi isekli nilskog konja, ali i biljke, piše Smithsonian.

Naučna studija je objavljena u časopisu Science. Kamene alatke otkrivene na ovom lokalitetu predstavlju verovatno najraniji primer alatki kojie pripadaju kulturi Olduvaj. Olduvajska kultura je najstarija kultura u kojoj se izrađuje kameno oruđe.

Kutnjaci (izvor: Science)

Datuje se od 1.7 do 2.6 miliona godina. Međutim, nova istraživanja pomeraju datume za najmanje 300.000 godina.

Takođe, studija pruža dokaze o najstarijem konzumiranju veoma velike životinje od strane ranih hominina.

Artefakti na lokalitetu (foto; T.W. Plummer)

Arheološka iskopavanja na lokalitetu Niaianga u zapadnoj Keniji donela su i otkriće masivnih kutnjaka koji, verovatno, pripadaju vrsti Paranthropus. Ovi zubi su najstariji fosilizovani ostaci parantropusa ikada pronađeni.

Pretpostavka među istraživačima je dugo bila da je samo rod Homo, kojem ljudi pripadaju, bio sposoban da pravi kameno oruđe“, rekao je Rik Pots, autor studije.

Ali pronalaženje Parantropusa pored ovih kamenih oruđa otvara fascinantnu zagonetku.”

Fosilna lobanja Paranthropus-a boisei-ja (Wikipedia, foto: Bjørn Christian Tørrissen)

Analiza uzoraka habanja na 30 kamenih oruđa pronađenih na lokalitetu pokazala je da su korišćena za sečenje, struganje i udaranje životinja i biljaka. Pošto hominini ne bi koristili vatru još oko 2 miliona godina, ovi proizvođači kamenih alata bi jeli sve sirovo. Možda bi udarali meso nilskog konja da bi ga lakše sažvakali.

Istraživački tim je datovao predmete između 2,58 i 3 miliona godina, a najverovatnije se radi o periodu oko 2,9 miliona.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »