Pronađen srpski srebrni novčić kralja Dragutina u srednjovekovnoj tvrđavi Rusokastro u Bugarskoj

Pronađen srpski srebrni novčić kralja Dragutina u srednjovekovnoj tvrđavi Rusokastro u Bugarskoj
Rusokastro (foto: Burgas Regional HIstory Museum)

Arheolozi su otkrili redak srpski srebrni novčić Stefana Dragutina Nemanjića u Rusokastro tvrđavi u Bugarskoj. Srebrni novčić je kovan za vreme vladavine kralja Dragutina u 13-14. veku.

Ostaci Rusokastro tvrđave se nalaze 20 km zapadno od Burgasa, blizu Crnog mora. Izgrađena je u 6. veku, potom u 9. veku potpada pod Bugarima, u 13. veku biva razrušena, a onda se obnavlja. Nju su držali i Vizantijski carevi. Poznata je po žestokoj bitki koja je izbila ispod zidina 1331/2. godine.

Tada su vizantijske trupe, koje je predvodio lično car Andronik III Paleolog, poražene od Bugara, koje je takođe predvodio lično bugarski car Ivan Aleksandar. Pobedu nose Bugari i njima se vraća čitavo južno Crnomorsko primorje, vizantijska princeza Marija se udaje za bugarskog prestolonaslednika princa Mihaila IV Asena.

isus Hrist na aversu (foto: Burgas Regional History Museum)

Novo otkriće srpskog srebrnog novčića u tvrđavi je značajno jer proširuje sliku o do tada nepoznatom prometu novčića u gradu, prenosi Arkeonews. Arheološka iskopavanja sprovodi Regionalni istorijski muzej Burgas, a njih finansira opština Kameno i Ministarstvo kulture Bugarske.

Iako u izjavi bugarskih arheologa piše da je reč o srebrnom novčiću kralja Milutina, mi smo se ipak konsultovali sa Raškom Ramadanskim, numizmatičarem iz Gradskog muzeja u Bečeju. Od Raška smo saznali da je reč o srebrnom novčiću kralja Dragutina na kome piše STEFAN STEFAN REX. Kod kralja Milutina natpis je drugačiji STEFAN VROSIVS REX.

Srebrni novčić kralja Dragutina (foto: Burgas Regional History Museum)

Na pronađenom novčiću sa aversne strane prikazan je Isus Hrist, dok je na reversu prikazan kralj zajedno sa Svetim Stefanom, svecem i zaštitnikom loze Nemanjić.

Srefan Dragutin (1276-1316) je kao kralj kovao novac 1276. godine u rudniku u Brskovu, po ugledu na mletački matapan. Kasnije mu pripada Rudnik i tamo počinje da kuje dinar.

Otkriveni novčić je kopija venecijanskog groša ili matapana. U vreme kralja Stefana Uroša I, i kasnije njegovih sinova Dragutina i Milutina, srebrni novac je uveliko kovan na prostoru Srbije. U početku je korišćen vizantijski zlatni, srebrni i bakarni novac. Istovremeno u upotrebi bio i mletački srebrni novac – matapani, kovan po uzoru na vizantijski.

Novčić kralja Dragutina iz Brskova, Mojkovac (izvor: FB)

Zbog svoje težine i visokog sadržaja srebra matapani su bile najstabilnija valuta na Balkanu krajem 13. i početkom 14. veka. Međutim, matapani nose lik dužda, kao i Svetog Marka, zaštitnika Venecije.

Kod srebrnih dinara na aversu je bio Hrist na prestolu, a na reversu kralj i svetitelj koji mu predaje barjak. Po težini i kvalitetu su bili jako slični, i po izgledu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »