Naučnici otkrili kako je mirisala večnost

Naučnici otkrili kako je mirisala večnost
Kanopska vaza u kojoj se nalazio mirisni balzam (© Museum August Kestner, Hannover; Photo: Christian Tepper)

Da li ste se nekada zapitali kako su mirisale egipatske mumije? Neko jeste i rešio je da otkrije tajne mirsnih nota koje su korišćene prilikom mumifikacije.

Istraživači sa Instituta Maks Plank su kreirali jedan od mirisa koji je korišćen prilikom mumifikacije bitne dame pre 3500 godina.

Oko 1450. godine pre nove ere staroegipatska mumija, koja je pripadala Senetneji iz 18. dinastije, bila je balsamovana mirisnom supstancom. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Kako miriše večnost? Prema istraživačima večnost miriše na mešavinu pčelinjeg voska, bitumena, biljnog ulja i smole drveta. Analizirani sastojci su korišćeni za balasamovanje egipatske dojilje Senetneje pre više milenijuma. Senetnej je negovala faraona Amenhotepa II iz 18. dinastije. Ona je sahranjena u u Dolini kraljeva u blizini drevnog grada Tebe, današnjeg grada Luksora.

Grobnicu Seneteje iskopao je Hauard Karter, pre otkrića čuvene grobnice Tutankamona. Naučnici su analizirali ostatke balzama pronađene u dve kanopske posude koje su bio deo opreme za mumifikaciju.

S obzirom da su za potrebe dojilje egipatski trgovci nabavljali određene supstance za njenu mumifikaciju i pored toga, ona je bila sahranjena u Dolini kraljeva, to pokazuje koliko je bila bitan član kraljevske porodice.

Trgovina neophodnim sastojcima na velike udaljenosti

Takođe, mirisni balzam koji je korišćen prilikom mumifikacije ukazuje na trgovinu na velike udaljenosti. Za potrebe određenih mirisnih i neuobičajenih sastojaka, stari Egipćani su trgovali izvan svog kraljestva. Istraživanje je jako važno, jer u egipatskim tesktovima se ne pominju dovoljno „tajni“ sastojci korišćeni prilikom balsamovanja mumija.

Smola ariš je potekla iz severnog Mediterana, a mirisna smola damari dolazi isključivo sa drveća u tropskim šumama jugoistočne Azije.

Damar smola pored napravljenog drevnog mirisa (© Barbara Huber)

Sada, kada su naučnici otkrili mirisne sastojke balzama za mumifikaciju, oni su rešili da ponovo rekonstruišu drevnu aromu. Miris večnosti kreiran je u saradnji sa francuskom parfemskom kućom Carole Calvez. On će biti predstavljen u jednom muzeju u Danskoj i omogućiće svim posetiocima da se povežu sa prošlošću i da iskuse deo procesa staroegipatske mumifikacije.

Miris večnosti predstavlja više od samo arome procesa mumifikacije. Otelovljuje bogat kulturni, istorijski i duhovni značaj staroegipatske pogrebne prakse“, zaključila je Barbara Huber, doktorantkinja sa instituta Maks Plank.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »