Pronađena posveta caru Justinijanu i carici Teodori na Ulpijani blizu Gračanice

Pronađena posveta caru Justinijanu i carici Teodori na Ulpijani blizu Gračanice
Ulpijana (Wikipedia, CC-BY 3.0)

Arheolozi su na arheološkom nalazištu Ulpijana pronašli redak natpis od istorijskog značaja posvećen caru Justinijanu i njegovoj ženi Teodori.

Ovaj natpis, prema arheolozima, otkriva dardansko poreklo vizantijskog cara Justinijana I (527-565) u Ulpijani.

Na samo 15 km od Prištine nalazi se arheološko nalazište Ulpijana na kome je pronađena posveta caru Justinijanu i njegovoj ženi, carici Teodori – „Urbem Dardania“, što znači „grad u Dardaniji“. Ovo je jedan od retkih latinskih posveta carskom paru iz vizantijskog perioda, piše Prishtina Insight.

Na istom mestu arheolozi su prošle godine otkrili i antičku baziliku iz 6. veka.

Car Justinijan (527-565) rođen je u Tauresiumu u Dardaniji, za koji se veruje da se nalazi u blizini današnjeg Skoplja.

Dardansko poreklo cara Justinijana

Arben Hajdari, profesor arheologije na Univerzitetu u Prištini je naglasio da je ključni element natpisa pominjanje grada Dardanije, što ukazuje “da se Dardanci nisu romanizovali i da nisu izgubili svoj identitet”.

Posveta caru Justinijanu i njegovoj ženi Teodori (Hajrula Čeku/Facebook)

Ovo je veoma važno, s obzirom na činjenicu da su arheološka istraživanja uložila mnogo sa mnogim naučnim radovima, koje pokušavaju da argumentuju da su Dardanci izgubili svoj identitet, bili romanizovani i nestali u srednjem veku. Ovo otkriće ima veliki značaj iz ove perspektive“, objasnio je on.

Natpis se proteže kroz centralni deo bazilike iz 6. veka. Arheolozi su sproveli iskopavanja na površini većoj od 460 kvadratnih metara, identifikujući različite mozaike sa floralnim i faunističkim motivima.

Natpis nas je začudio. Sačuvan je na način da zapečati činjenicu da se zaista radi o dardanskom gradu, koji je sagradio car dardanskog porekla“, rekao je Milot Beriša, arheolog i rukovodilac Arheološkog parka „Ulpijana“.

Arheološka iskopavanja podržava Evropska unija sa 1 milion evra, kao deo projekta „Evropska arheološka misija na Kosovu: Od Ulpijane do Justinijane Sekunde“, koji je pokrenut u decembru 2021. godine i očekuje se da će se završiti u decembru 2024.

Od 2017. godine postoji sporazum o saradnji za ova iskopavanja između Univerziteta u Prištini, Instituta za arheologiju i Instituta „Ecole Normale Superieure“ iz Pariza.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Pronađena posveta caru Justinijanu i carici Teodori na Ulpijani blizu Gračanice

  1. Iz cinjenice da se spominje grad/oblast Dardania, ne proizlazi nuzno da se stanovnistvo nije romanizovalo. Stara imena se provlace i u nove ere, mi naprimer koristimo ilirske nazive reka, iako smo Sloveni.

    1. Po Albaniji, Makedoniji, Hrvatskoj itd, toponimi su uglavnom slovenski – srpski.
      Reka Suvaja kod NP Plitvice, reka Bistrica i grad Gorica na jugu Albanije… samo su neki od brojnih primera toponima koji su čisto srpski jezik, ne slovenski.
      Zanimljivo je da se u Albaniji protežu sve do granice sa Grčkom, kada već počinju grčki toponimi, kao što je na primer Ksamil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »