Pronađeno 2.000 godina staro keltsko oružje namerno uništeno

Pronađeno 2.000 godina staro keltsko oružje namerno uništeno
Zaštitni oklop za nadlakticu (© Thierry Bouclet/Inrap)

Arheolozi su pronašli 2.000 staro oružje Kelta u galskom svetilištu. Zanimljivo je to da je oružje namerno uništeno.

Francuski arheolozi su pronašli ostatke galskog svetilišta iz 1. veka pre nove ere, piše INRAP.

Gali su jedno od plemena Kelta kontinentalne Evrope u gvozdenom i rimskom periodu (od oko 5. veka pre nove ere do 5. veka nove ere). Živeli su jednim dobrim delom na teritoriji današnje Francuske (Galije). Kao i u nekim delovima Belgije, zapadne Nemačke i severne Italiije.

Unutar svetilišta pronađene su čudne sahrane pokojnika i sahrane životinja. Verovatno su bili deo nekog rituala.

Umbo štita (© F. Malrain/inrap)

Drugi oblik rituala vezuje se za oružje u rovu. Do izražaja dolaze elementi štita, kao što su drške i umbo (deo koji je pokrivao dršku i štitio šaku koja drži štit, obezbeđujući njegovo pojačanje). Pronađeni su i zaštitni oklopi za podlakticu. Od pronađenih umba bi se mogao uspostaviti minimalni broj od osam štitova. Na delovima štita primećeno je da su bili namerno uništeni.

Vojna oprema

Među ovom vojnom opremom nalaze se i tri šlema lučkog tipa. Njihova izrada, čekićem i zakivanjem gvozdene ploče, čini ih jedinstvenim predmetima. Pronađeno ih je samo 10. Pitanje njihovog porekla, galskog ili rimskog, muči naučnu zajednicu.

Delovi oklopa (© F. Malrain/Inrap)

Njihova povezanost sa pronađenim mačevima svedoči o prisustvu rimskih vojnika, a ne galskih pomoćnika. Osim ako ovi drugi nisu bili potpuno opremljeni od strane prvih. Nasuprot tome, udarci koji su pronađeni na ovim šlemovima pre svedoče o obliku žrtvovanja-sakaćenja galskog porekla. Ovakva praksa primećena je i kod drugih keltskih plemena.

Otkriveno je i oko šezdeset komada oklopa. Organski ostaci zarobljeni u koroziji metala će omogućiti da se odredi od kog je materijal. Oklop je takođe namerno uništen, odnosno ploče su zgnječene i presavijene.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »