Ritualno “ubijanje predmeta” kod Kelta

Ritualno “ubijanje predmeta” kod Kelta
Ritualno savijeni mač iz groba plemića (foto: Donald Trug, CC BY-SA 2.0)

Jedan od najmisterioznijih fenomena u keltskoj Evropi jeste praksa ritualnog „ubijanja predmeta“. To podrazumeva namerno savijanje, lomljenje ili na drugi način deformisanje oružja i drugih predmeta pre odlaganja u grobove.

Ova praksa namernog deformisanje predmeta primenjivana je i u verskim svetilištima, gde su ti predmeti predstavljali votivne priloge.

Ritualno ubijanje predmeta zabeleženo je u brojnim keltskim grobovima širom Evrope.

Uglavnom su u keltskim grobovima savijeni ili polomljeni mačevi, noževi ili vrhovi kopalja.

Ritualno “ubijen” keltski gvozdeni mač iz ratničkog groba sa nekropole u Kupinovu, Srem, Srbija. Latenska kultura 4-3.vek pre naše ere (izvor: Bakancelts.wordpress)

Ritualno “ubijanje predmeta” pojavljuje se na Balkanu sa širenjem Kelta na istok krajem 4-3. veka pre naše ere, zajedno sa brojnim primerima zabeleženim u keltskim grobovima koji se protežu od Jadranskog mora na zapadu do Crnog mora na istoku.

Primeri su takođe pronađeni severno od Karpata na lokalitetima poput Koritnice na jugoistoku Poljske i gradine Mala Kopanija u zapadnoj Ukrajini.

Ritualno “ubijeni” vrhovi kopalja, Sremska Mitrovica, 4-3.vek pre naše ere (Tapavički-Ilić, Filipović 2011)

U literaturi se često naglašava da upravo mač predstavlja najsvojstveniji deo latenske ratničke opreme, koji u kombinaciji s ostalim elementima: štitom, kopljem, pojasnom garniturom za nošenje mača i, u retkim slučajevima šlemom i oklopom, čini specifičnu opremu različitu od one koju su koristili ratnici tog razdoblja iz drugih delova evropskog kontinenta.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »