Otkriven zlatan nakit u Amarni iz doba Ehnatona

Otkriven zlatan nakit u Amarni iz doba Ehnatona
Zlatan prsten (foto: Ministry of Antiquities and Tourism)

Arheolozi su tokom arheoloških iskopavanja u Amarni otkrili kolekciju zlatnog nakita iz vremena vladavine faraona Ehnatona.

Englesko-egipatska arheološka misija Univerziteta Kembridž, koja je radila u arheološkoj oblasti Tel Amarna, otkrila je bogatu sahranu sa zlatnim nakitom, piše u saopštenju za javnost.

Nalaz se sastojao od tri prstena, od kojih je jedan bio ukrašen prikazom drevnog egipatskog boga Besa i dva sa ispisanim hijeroglifskim pismom, koja se prevode kao „Gospa dve zemlje“. Verovatno se odnosi na Donje i Gornje egipatsko kraljevstvo.

Zlatni prsten ispisan hijeroglifskim pismom (foto: Ministry of Antiquities and Tourism)

Na području Amarne istražuje se od 80-tih godina prošlog veka. Ta istraživanja su iznerdila brojne artefakte i brojne sakralne i profane građevine.

Amarna je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Egiptu. U vreme vladavine faraona Ehnatona iz 18. dinastije, bila je glavni grad. Faraon Ehnaton je poznat po tome što je pozvao na ujedinjenje i obožavanje jednog boga po imenu Aton. On je bio Tutankamonov otac i muž kraljice Nefertiti. Preselio je prestonicu kraljevstva iz Tebe u Amarnu 1343. godine pre nove ere.

Treći zlatni prsten iz Amarne (foto: Ministry of Antiquities and Tourism)

Ova oblast sadrži 25 grobnica usklesanih na Istočnoj planini koje pripadaju visokim državnicima i sveštenicima iz vremena vladavine Ehnatona.

Kraljevska nekropola, udaljena 15 km istočno od grada, napravljena je po uzoru na Luksorsku Dolinu kraljeva.

U gradu se danas nalazi niz hramova posvećenih Atonu i nekoliko kraljevskih rezidencija koje i dalje privlače veliki broj posetilaca.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »