Pronađeno pismo koje potvrđuje da je Hauard Karter pokrao grobnicu kralja Tutankamona

Pronađeno pismo koje potvrđuje da je Hauard Karter pokrao grobnicu kralja Tutankamona
Hauard Karter pregleda Tutankamonov sarkofag (izvor; Wikipedia)

Arheolog Hauard Karter koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu možda je ukrao blago iz nje. Pronađeno je pismo koje potvrđuje vekovnu sumnju.

Dugo već postoji sumnja od strane Egipćana da je arheolog Hauard ukrao blago i pre nego što je Tutankamonova grobnica bila zvanično otvorena. Iako su glasine kružile generacijama, dokaza nije bilo. Sada, nakon 100 godina od otkrića pronađeno je neobjavljeno pismo koje potkrepljuje dugotrajne sumnje, piše Guardian.

Do otkrića grobnice kralja Tutankamona došlo se 4.11.1922. godine u Dolini kraljeva. U to vreme je Karter napisao u svom dnevniku da je odaja bila ispunjena „divnom mešavinom izuzetnih i lepih predmeta nabacanih jedni na druge“.

Tutankamonova zlatna maska (Wikipedia, foto: Roland Unger)

Grobnica Tutankamona bila je prepuna blaga i potrepština neophodnih kralju u zagrobnom životu. Tokom sledeće decenije, Karter je nadgledao njihovo uklanjanje i transport niz Nil u Kairo da bi bili izloženi u Egipatskom muzeju.

Pismo koje potvrđuju sumnje

Sada se pojavilo, ranije, neobjavljeno pismo u kojem se navodi da je gospodin Karter mogao da ukrade neke stvari sa lokaliteta.

Pismo je gospodinu Karteru 1934. godine poslao naučnik iz njegovog tima za iskopavanja, Alan Gardiner. On je bio vodeći filolog koga je Karter angažovao da prevede hijeroglife u grobnici.

Hauard je pokazao i dao Alanu „amajliju za vatru“, koja je korišćena za prinose mrtvima. Uverio ga je da ne potiče iz Tutankamonove grobnice. Onda je Alan pokazao amajliju tadašnjem direktoru Egipatskog muzeja. Međutim, direktor je rekao Alanu da se amajlija poklapa sa ostalim pronađenim u grobnici i svi su bili napravljeni od istog kalupa. I da veruje da je ukradena.

On je priložio presudu direktora u pismu gospodinu Karteru. U njemu je pisalo: „Amajlija za vatru koju si mi pokazao je nesumnjivo ukradena iz Tutankamonove grobnice”.

Gardiner je pisao gospodinu Karteru: „Duboko žalim što sam doveden u tako nezgodnu poziciju… Naravno, nisam rekao Engelbahu da sam dobio amajliju od vas”.

Pisma će biti objavljena u novoj knjizi, “Tutankamon i grobnica koja je promenila svet”.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »