8 činjenica o kralju Tutankamonu koje možda niste znali

8 činjenica o kralju Tutankamonu koje možda niste znali
Grobna odaja u kojoj se vidi zlatni sarkofag i oslikani zidovi grobnice (foto: MOHAMED EL-SHAHED/AFP via Getty Images)

Kralj Tutankamon je najpoznatiji mladi egipatski faraon iz 18. dinastije Novog kraljevstva i simbol drevnog Egipta. Tutankamon je postao poznat po svojoj netaknutoj grobnici i bogatim pogrebnim nalazima.

Do otkrića grobnice došlo se pre tačno 100 godina. Kralj je sahranjen u grobnici (KV62) koja se nalazi u Dolini kraljeva, na zapadnoj obali Luksora. Nju je otkrio britanski arheolog Hauard Karter 4.11.1922. godine.   

U grobnici je otkriveno oko 5000 artefakata! Oni odražavaju životni stil kraljevske palate i uključuju predmete koje bi Tutankamon koristio u svom svakodnevnom životu. Kao što su odeća, nakit, kozmetika, tamjan, nameštaj, stolice, igračke, posude napravljene od raznih materijala, kočija i oružje.

1. Nije trebao da bude sahranjen u ovoj grobnici

Grobnica u kojoj je bio sahranjen dečak kralj bila je male veličine, u odnosu na grobnice drugih faraona. Njegova grobnica je bila uklesana u podnicu Doline kraljeva. Arheolozi misle da je Tutankamonov naslednik, visoki zvaničnik Aj, kasnije kralj koji je nasledio presto kao stariji čovek, napravio stratešku zamenu. Samo četiri godine nakon Tutankamonove smrti, sam Aj je sahranjen u veličanstvenoj grobnici u zapadnoj dolini, blizu grobnice Amenhotepa III (Tutankaomonov deda).

Zlatna maska kralja Tutankamona (© Griffith Institute, University of Oxford (colourised by Composite Films))

Dok je Tutankamon sahranjen u manjoj grobnici koja je možda bila privatna grobnica ili skladište, a kasnije proširena da primi kralja. Njegova mumija se i danas nalazi u grobnici, dok se većina predmeta nalazi u muzejima.

2. Tutankamon je sahranjen u tri antropoidna sarkofaga

Veliki spoljni kovčeg je napravljen od pozlaćenog drveta sa predstavom kralja u obliku boga Ozirisa, sa rukama prekrštenim na grudima koje drže insignije, mlat i kuku ornamentisane plavim i crvenim staklom. Kovčeg ima srebrne ručke koje služe za pomeranje poklopca.

Srednji pozlaćeni kovčeg je napravljen od pozlaćenog drveta umetnutog raznobojnim staklom. Pronađen je unutar spoljašnjeg pozlaćenog kovčega i trenutno je izložen u Egipatskom muzeju u Kairu.

Zlatni sarkofag (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Poslednji zlatni kovčeg je u obliku mumije i napravljen je od čistog zlata, a težak je 110,4 kg. Pronađen je umotan u platno unutar srednjeg kovčega. Oba su sada izložena u Egipatskom muzeju u Kairu. U njemu je ležala kraljeva mumija čija je glava bila prekrivena čuvenom zlatnom maskom dečaka kralja.

3. Postao je kralj sa 10 godina

Oko 1343. pre nove ere, dečak kralj od oko 9 ili 10 godina popeo se na presto i preuzeo kontrolu nad egipatskom supersilom.

Tutankamonova relativno mirna devetogodišnja vladavina završila se njegovom preranom smrću. Mnoge teorije zavere su se razvile da bi objasnile kako je dečak kralj umro.

4. Patio je od nekoliko bolesti

Nakon 80 godina od otkrića Tutankaomonova mumija je uklonjena iz grobnice i skenirana CT skenom kako bi se dobili podaci o njegovom zdravstvenom statusu i fizičkom izgledu. Uz to su sprovedene i molekularne patološke analize. Tutankamon je bio visok oko 1.67 m. Kralj je patio od nekoliko bolesti: primećene su hronične/degenerativne promene na kičmi, Kohlerova bolest stopala i nekroza (odumiranje tkiva) prstiju stopala. Potvrđena je i zarazna bolest malarija. Takođe, uočen je prelom desnog kolena neposredno pre smrti. Više: Sada konačno znamo kako je izgledao kralj Tutankamon

Rekonstrukcija kralja Tutankamona (izvor: BBC One documentary Tutankhamun: The Truth Uncovered)

Verovatno je zbog svog zdravstvenog stanja kralj koristio štap.  Nekoliko štapova je pronađeno u njegovoj grobnici i oni su pokazivali tragove upotrebe.

5. Veruje se da je Karter polomio njegov penis

Iako ne mogu biti sigurni, istraživački tim veruje da je locirao kraljev penis CT skenom koji je bio prisutan tokom Karterovih iskopavanja. Međutim, prijavljen je kao nestao na rendgenskom snimku tela mumije 1968. godine. Snimci su pokazali da su odlomljeni gronji i donji udovi da bi se došlo do vrednog nakita, a glava je bila odvojena od tela kako bi se došlo do maske.

Hauard Karter proučava unutrašnji sarkofag (foto: Griffith Institute, University of Oxford)

Moguće da su desno Tutankamonovo uvo i penis polomljeni ili jednostavno uklonjeni iz nekih drugih razloga.

6. Incest unutar kraljevske porodice

Kralj je bio oženjen princezom Ankhensenamun koja mu je verovatno bila polusestra. Oni su zajedno naslikani u njegovoj grobnici. Njena grobnica nije još uvek pronađena. Smatra se da je njena majka Nefertiti koja je bila udata za Ehnatona, oca Tutankamona. Druga žena kralja Ehnatona (majka Tutankamona) bila je jedna od dve sestre Ehnatona, Nebetija ili Beketaton. Kako je pokazala PCR analiza, roditelji kralja Tutankamona su bili brat i sestra. Incest među  kraljevskim porodicama tog vremena nije bila neuobičajena.

7. Nije bio sam sahranjen u grobnici

Tutankamon je imao dve ćerke koje su umrle u 25 i 37 gestacijskoj nedelji. Zanimljivo je da su obe mrtvorođene princeze mumificirane i sahranjene sa svojim ocem. Njihove mumije su pokazivale male znakove deformititeta, što može biti posledica incesta njihovih roditelja.

Čerke faraona Tutankamona (izvor: Wikipedia)

Život nakon smrti bio je temeljna osnova pogleda starih Egipćana na svet i, pošto Tutankamon nema poznatog potomka koji je u to vreme bio živ, moglo bi se pretpostaviti da je kralj očekivao ponovno ujedinjenje sa svojim ćerkama.

8. Bodež u njegovoj grobnici bio je napravljen od meteorita

Kada je Hauard Karter otkrio grobnicu Tutankamona u njoj je, nekoliko godina kasnije, pronašao i dva bodeža. Jedan je imao sečivo od zlata, a drugi bodež je imao gvozdeno sečivo izrađeno od meteorita. Naučnici su analizirali sečivo bodeža i otkrili da je napravljen od gvožđa, mangana i nikla, a takođe su umešani i drugi elementi sumpor, cink i hlor. Pošto nisu mogli da saznaju gde je meteorit pao pročavanjem pisma iz Amarne saznali su da je meteorit pao negde u Siriji.


Tekst je izašao u štampanom izdanju Kulturnog dodatka Politike 12.11.2022.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »