Proteza napravljena od ljudskih zuba pronađena u Toskani

Proteza napravljena od ljudskih zuba pronađena u Toskani
Zubna proteza sa lokaliteta u Toskani (foto: S. Minozzi, University of Pisa)

Pronađena je zubna proteza napravljena od zuba različitih ljudi na lokalitetu u Toskani. Ona se sastoji od pet zuba međusobno povezanih zlatnom trakom.

Tim paleopatologa sa Univerziteta u Pizi pronašao je protezu koja se datuje između kasnog 14. i ranog 17. veka. Zubna proteza je pronađena u grobnici koja broji 200 članova porodice Đuniđi u samostanu u Luki San Frančesko, Toskana, Italija.

Svoj pronalazak autori su opisali u časopisu Clinical Implant Dentistry and Related Research.

Zlatna traka je služila za držanje zuba. Traka nije od čistog zlata, već sadrži srebro i bakar, zbog čega je prisutna zelena boja na zubima. Naslage kamenca preko površine proteze ukazuju na to da je proteza za zube korišćena duži vremenski period.

Članica palepatološkog tima Simona Minoci je objasnila da naučnici kroz istorijske opise znaju za zubne proteze sa zlatnim trakama iz ovog perioda. Međutim, ovo je prvi poznati opipljiv primer.

Nažalost, istraživački tim nije uspeo da sazna kome je zubna proteza pripadala.

Stomatologija se praktikuje najmanje 9.000 godina. Ranije civilizacije su prepoznale prednosti zamene zuba različitim vrstama aparata. Povezivanje ljudskih zuba uz pomoć žica ili traka može se pratiti do starih Egipćana, kao i kod Etruraca pre više od 2 milenijuma. Drevni Egipćani su već oko 3.500 godine p.n.e. bili upoznati sa vađenjem i bušenjem zuba.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »