Na nekropoli Jagodin mala otkrivene antičke grobnice u sklopu zaštitnih istraživanja

Na nekropoli Jagodin mala otkrivene antičke grobnice u sklopu zaštitnih istraživanja
Grobnica piramidalnog oblika na nekropoli Jagodin mala (foto: ZZSK Niš)

Arheolozi iz Niškog zavoda sprovode već nekoliko meseci zatština iskopavanja na nekropoli Jagodin mala. Nekropola je dobro poznata javnosti, kao i to da je otkriven samo jedan njen deo i da ima još puno toga da se istraži. Novo otkriće na nekropoli jeste grobnica nekog imućnog građanina u obliku piramide.

Arheolozi su pronašli više od stotinu grobova, a među njima su i zidane grobnice imućnih hrišćana, ali i pet ranohrišćanskih grobnica.

Njegova grobnica liči na piramidu, pa je bilo logično da ovako (Tutankamon) nazovemo čoveka koji je u njoj sahranjen”, rekao je za Sputnik arheolog Aleksandar Aleksić.

On objašnjava da je reč o ranohrišćanskoj grobnici do sada nepoznate arhitekture, koja do sada nije viđena na drugom mestu.

To je zapravo grobnica sa kamenim pločama na dve vode, to je bila simbolika, pokojnik je sebi pravio večnu kuću, to je simbolika verovanja iz perioda ranog hrišćanstva. Ostale ne možemo da stignemo da otvorimo, dve su oštećene, dve neotvorene”.

Bogato sahranjeni pokojnik

Otvorena grobnica “niškog Tutankamona” puna je grobnih priloga koji su pohranjeni sa pokojnikom. S obzirom da je reč o hrišćaninu, nema puno predmeta, ali imaju veliku vrednost. Reč je i o izvanrednoj umetnosti ranohrišćanskog, kasnoantičkog perioda. To su male staklene posude, balsamarijumi različitih vrsta. Pronađen je i lični nakit i novac pokojnika.

Slični predmeti pronađeni su i u drugim grobnicama, a Aleksić ističe još jednu zanimljivost nekropole Jagodin mala “ima i grobova koji nisu hrišćanski, pa i jedan kremiran”.

Kamene grobnice na nekropoli (foto: ZZSK Niš)

To je definitivno grob nekog paganina koji je preživeo u hrišćanskom gradu i doživeo da se na glavnoj nekropoli Naisusa sahrani kao paganin, verovatno iz protesta. To je, naravno, moje slobodno tumačenje. Imao i jednu grobnu celinu koja ima analogiju sa Španijom, možemo da maštamo o tome da je neko iz Španije došao u Naisus na službu“.

Veštačko deformisana lobanja na lokalitetu

Ovde nije kraj iznenađenja niških arheologa, pronađen jedan grob čiji je pokojnik imao veštački deformisanu lobanju. Ovo je izuzetno važno otkriće, jer je reč o običaju koji je vezan za pojedina germanska plemena.

Smatramo da su u pitanju Gepidi, narod koji je pre primanja hrišćanstva upražnjavao taj običaj. To je bio simbol, ako su u pitanjju žene, lepote, ako je reč o muškarcima, onda simbol snage. Možete da zamislite kako su oni izgledali na bojnom polju sa veštački izduženim lobanjama. Zanimljivo je da se najverovatnije radi o ženi koja je, s obzirom da ima takvu lobanju, odrasla kao paganin, ali je sahranjena na hrišćanskoj nekropoli Naisusa. Znači da se u međuvremenu pokrstila”.

Veštačka deformacija lobanje? (foto: ZZSK)

O poreklu pripadnice jednog od istočnogermanskih naroda, ali i drugih sahranjenih, više će reći nalazi iz laboratorije. Za to je potrebno vreme, ali su stručnjaci sigurni da će većina nalaza biti potvrđena.

Novčići su uglavnom patinirani, nećemo još neko vreme moći da ih pročitamo, dok ne budu podvrgnuti konzervatorskom zahvatu. A što se nakita tiče, to su uglavnom staklene perle, perle od ćilibara, ogrlice, narukvice, prstenje, naušnice. Ovo je dokaz da su pojedini hrišćani Naisusa bili imućni jer, imati tako dobro izrađen nakit u to vreme, nije bila mala stvar”.

Drugačiji tipovi grobnica

Iznenađenje je veliko, iako je Jagodin mala odavno poznata kao groblje iz perioda od 4. do 6. veka. Po prvi put na njemu su obavljena arheološka iskopavanja pre početka izgradnje nekog objekta i tako je skoro sve neoštećeno. Sada imaju pravi uvid u to kako je nerkopola izgledala.

To je bila klasična nekropola, sa redovima, sa više različitih tipova sahranjivanja, od slobodno ukopanih grobova, preko grobnih konstrukcija koje nisu zidane, do zidanih grobova i zidanih grobnica. Pritom, svaka od vrsta ovih grobnih celina ima zasebne tipove, koji su deo zvanične naučne tipologije. A mi sada ovde imamo, ne samo postojeće prethodno utvrđene tipove grobova, već i dosta novih, uključujući i potpuno nove grobnice”, rekao je Aleksić.

Radovi se prekidaju

Upitan zašto se radovi završavaju za tri dana, kada je reč o ovako velikom, svetskom otkriću, naš sagovornik kaže da je ono pronađeno na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa. Radovi su zaustavljeni, između ostalog i zbog pisanja Sputnika, koji je skrenuo pažnju javnosti na pronalazak dva groba savremenika cara Konstantina.

Kako smo saznali, početkom godine promenjen je pravni status ovog lokaliteta, tako da su svi investitori u obavezi da prvo sprovedu arheološka istraživanja kako bi nadležni Zavod propisao uslove za izgradnju, odnosno zaštitio arheološko nasleđe.

Dakle, investitor čeka da mu arheolozi daju uslove za projektovanje. O daljim koracima za zaštitu ovog izvanrednog lokaliteta neće odlučivati samo lokalni Zavod.

Ovako bogato i značajno kulturno nasleđe zaslužuje da bude predstavljeno javnosti. Ono je ponos, ne samo Niša, već i Srbije”.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »