Rešena misterija nastanka srednjovekovnih figura za šah

Rešena misterija nastanka srednjovekovnih figura za šah
Figure za šah (Castle Museum in Sandomierz)

Jedinstveni set za igranje šaha otkriven je pre više od pola veka u Poljskoj. Sada su istraživači uspeli da reše misteriju od čega su srednjovekovne figure za šah izrađene.

U srednjem veku društvene igre su bile dosta popularne. Arheolozi nemaju često prilike da pronađu dokaze antičkih društvenih igara prilikom istraživanja lokaliteta. Kada su u pitanju periodi pre srednjeg veka ili antike, arheolozima je teško da definišu upotrebu pojedinih predmeta iako podsećaju na figure ili predmete koje bi mi danas koristili za društvenu igru. Retka su otkrića kompleta za društvene igre koji bi olakšali interpretaciju.

Retko otkriće kompletnog seta za šah

Srednjovekovni Sandomjež set za igru šaha pronađen je u Poljskoj 1962. godine na Svetom Jakubu tokom arheoloških iskopavanja. Arheolozi veruju da je nastao krajem 12. ili početkom 13. veka. Šahovske figure imaju visinu od 25 mm.

Set za igranje šaha je jedinstven nalaz ove vrste u Poljskoj i jedan od retkih sličnih nalaza u Evropi. Ono što čini ovaj set jedinstvenim jeste da je skoro kompletan, od 32 figure koliko je potrebno za igru šaha, nedostaju samo tri.

Na jednoj strani šahovske table figure su imale istaknute rezbarije, a na drugoj su jedva vidljive. Osim toga, jedinstveno je da je Sandomježski šah otkriven tokom arheoloških istraživanja, što povećava njegovu naučnu vrednost.

Međutim, ono što istražvači nisu znali u vezi ovog šaha jeste od kog materijala je nastao. Sada je ta misterija rešena. Istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Varšavi dali su odgovore na ovo pitanje. Ranije pretpostavke bile su da jedinstveni set nije napravljen od kostiju egzotičnih životinja.

Figure izrađene od kostiju različitih životinja

Dr Danijela Popović iz Centra za nove tehnologije Univerziteta u Varšavi i dr Vojčeh Rajpold sa arheološkog odeljenja Muzeja zamka u Sandomježu su na konferenciji za novinare otkrili svoje rezultate istraživanja, piše PAP.

Dr Popović obavestila je da su tri piona odabrana za genetsko istraživanje. Uzorci su uzeti sredinom prošle godine. „U tako starom muzejskom materijalu DNK je sačuvan u veoma malim količinama i teško ga je analizirati. Na sreću, uspeli smo da dobijemo skoro kompletne sekvence mitohondrijalnog genoma, što nam je omogućilo da saznamo od kojih vrsta životinja su napravljeni komadi koje smo proučavali.“

Srednjovekvone figure za šah izrađene od kostiju različitih životinja (foto: Castle Museum in Sandomierz)

Ispostavilo se da je komplet sa izrazitijim ukrasima napravljen od kostiju domaćeg konja. Drugi komplet je bio od kravljih kostiju. Treći pešak (jedan od dva verovatno napravljena kasnije) bio je od kosti crvenog jelena. Prethodne hipoteze bile su da je šah napravljen od kostiju egzotičnih životinja, uključujući kljove slona.

Istraživanje koje je sproveo tim dr Popovića je važno jer zahvaljujući njima znamo, između ostalih, kako da pravilno održavamo ove istorijski vredne predmete. Za sada ne možemo da kažemo da li je šah nastao na našim prostorima. Možda je iz Rusije, ili su figure pravili italijanski majstori“, dodao je dr Rajpold.

Takođe nije sigurno kada su tačno nastale figure. Naučnici veruju da će im dalja istraživanja dati odgovore i na to pitanje. Iz Poljske je poznato preko 50 nalaza srednjovekovnih šahovskih figura, ali su skoro sve bile pojedinačne figure. Zbog toga se ovaj set šahovskih figura izdvaja, jer je skoro kompletan.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »