Konačno će do tvrđave Maglič postojati adekvatan prilazni put

Konačno će do tvrđave Maglič postojati adekvatan prilazni put
Tvrđava Maglič (foto: Obnovimo Maglič, Udruženje kralj Uroš)

Srednjovekovna tvrđava Maglič jedan je od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji. Međutim, dugo godina je put koji vodi do tvrđave bio zapostavljen i u lošem stanju. Sada će se ovo promeniti i posetiocima će konačno biti olakšano da stignu do tvrđave.

Srednjovekovni zamak u ibarskoj klisuri nalazi se na samo 20 km južno od Kraljeva.

Istorijski podaci o tvrđavi

Prvi podaci potiču sa početka 13. veka, iz vremena zasnivanja manastira u Žiči i vlastelinstva koje je pripadalo ovoj zadužbini kralja Stefana Prvovenčanog. Reč je o vestima koje samo delimično osvetljavaju naseljenost i značenje ovog područja u okvirima države Nemanjića, kao i u poznijim razdobljima. O samom utvrđenju postoji samo jedna dragocena vest u žitiju arhiepiskopa Danila II (1270-1337), u spisu koji je nastao nakon njegove smrti. Nakon toga nema nikakvih pomena o tvrđavi, sve do turskih osvajanja sredinom 15. veka.

Arheološka istraživanja

Prva arheološka istraživanja tvrđave Maglič započeta su sredinom 20. veka. Konzervatorsko-resturastorski radovi su obavljeni između 1975-1985. godine prošlog veka. Danas su neophodni ponovo i da se zamak obnovi poput Golubačke tvrđave, Ramske i Pirotske.

Arheološka istraživanja su pokazala da je na mestu gde je izgrađen Maglič postojalo i starije utvrđenje o kome se nije puno saznalo jer je u malim delovima sačuvano.

Osnova tvrđave Maglič je u vidu nepravilnog poligona, dužine 110 m, a širine izmeđđu 20 i 40 m. Odbranu zamka činio je bedem ojačan sa 8 kula. Unutar tvrđave pronađena je Palata i crkva Sv. Đorđa, stambena arhitektura i cisterna.

Lepe vesti za posetioce i za sam spomenik

Kako prenosi RINA, putna putna infrastruktura koja vodi do ove veličanstvene istorijske lokacije godinama je bila u očajnom stanju i zapostavljena. Dalje se u njihovom tekstu navodi da se to konačno menja. Za projekat “Izgradnja saobraćajnog prilaza srednjovekovnoj tvrđavi Maglič, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem”, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Odlukom o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Jugozapadne Srbije za dodelu budžetskih sredstava radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata, Gradu Kraljevu odobrilo je preko 400 miliona dinara. 

Tvrđava Maglič slikana pre više od 10 godina (Popović 2012, sl. 33)

To će biti pravi zamajac za turistički razvoj grada Kraljeva, a tvrđava Maglič je svakako jedan od najvećih potencijala koji može da privuče kako domaće tako i strane goste. Zahvaljujući predsedniku RS i ministarstvu građevine konačno će svi stanovnici Kraljeva ali i turisti iz drugih gradova naše zemlje i država moći da dodju do Magliča i uvere se u lepotu ovog srednjevekovnog grada”, rekao je za RINU gradonačelnik Predrag Terzić. 

Sanacija na tvrđavi

Osim izgradnje novog prilaznog puta, već ranije su počeli radovi na sanaciji same tvrđave. 

Gotovo 474 miliona dinara predviđeno je za neophodne radove na sanaciji ovog istorijskog mesta. Kada bude završena priprema projekta i tehnička dokumentacija, raspisaćemo javnu nabavku za izbor izvođača radova. Očekujem da ćemo krajem naredne građevinske sezone moći da na lakši način dođemo do tvrđave Maglič. Jedno od idejnih rešenja predviđa prostor sa starim srpskim selom, amfiteatrom i mostom i pasarelom preko reke Ibar”, dodao je Terzić. 

Za tvrđavu Maglič se može čuti da podseća na zamak iz bajke, jer se nalazi na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od oko 150 metara. Reka Ibar okružuje ga sa tri strane, dok ga sa četvrte dubok rov odvaja od planine stolovi. Prema narodnom verovanju ova tvrđava je dobila ime po gustoj magli koja se često spuštala na čitav taj kraj. 


Više o Magličkom zamku u knjizi dr Marka Popovića.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »