Rimski legionarski oklop pronađen u Nemačkoj iz bitke u kojoj su pobedili Germani

Rimski legionarski oklop pronađen u Nemačkoj iz bitke u kojoj su pobedili Germani
Delovi legionarskog oklopa

Redak rimski legionarski oklop pronađen je u Nemačkoj i potiče iz bitke u kojoj su germanska plemena pobedila Rimljane.

Na tlu Kalkrizea u 2017. godine u Nemačkoj pojavilo se izvanredno arheološko otkriće — drevna relikvija prožeta istorijom i ratovima.

Prema nemačkim arheolozima reč je o najstarijem i najkompletnijem setu rimskog oklopa (lorica segmentata). Oklop je pripadao legionaru jedne od tri legije koje su varvari porazili 9. godine naše ere u Teutoburškoj šumi.

Oklop se sastoji iz  40 gvozdenih ploča povezanih zajedno kožnim kaiševima i kopčama.

Oklop od gvozdenih ploča je uveo car Avgust. Bio je relativno lagan, oko 8 kg. Pojedinačni delovi bi se mogli lakše zameniti ako su izgubljeni ili zamenjeni u slučaju oštećenja. Tako da je to bila najnovija i najbolja tehnologija 9. godini kada je Publije Kvintilije Var upao u nemačku zasedu koja je uništila tri pune rimske legije i njihove pomoćne jedinice.

Oklop je konzerviran i restauiran (foto: the archaeologist)

Ovi oklopi su bili deo standardne opreme rimskih legionara do 4. veka.

Metalni predmet je bio koorodiran u zemlji i kako bi ga arheolozi sačuvali podignut je sa sve zemljom u bloku kako bi se spasao. Uobičajena procedura u arheologiji da se nalaz zatim iskopa u laboratorijskim uslovima tokom restauracije. Pažljivim iskopavanjima u laboratoriji delovi oklopa su spašeni, a onda su konzervirani i restauirani.

Rimljani poraženi od Germana

Skoro 15.000 rimskih vojnika ubijeno je u bici u Teutoburškoj šumi od strane germanskih vojnika i smatra se jednim od dva velika vojna poraza u istoriji.

Izvori ne pominju veličinu germanske vojske u čuvenoj bici. Na osnovu veličine slivnog područja i činjenice da Arminius, vođa germanskih snaga, nije bio u stanju da regrutuje sve poglavice. Verovatno je da su Germani bili znatno nadjačani, možda 1:2.

Rekonstrukcija rimskog legionara kako nosi oklop (ilustracija: Roland Warzecha)

Više od 7.000 predmeta pronađeno je na bojnom polju Kalkrize, od oružja preko novčića do predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Legionar koji je nosio ovaj oklop očigledno je preživeo bitku jer su mu oko vrata/ramena bili okovi (eng. Shrew’s fiddle. srp: vratna violina). Rimljani su ih koristili da okovaju zatvorenike predodređene za ropstvo. Ovoga puta su se stvari okrenule. A rimski vojnik je umro u okovima od strane neprijatelja, germanskih pobednika.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »