Rimski vodovod u Nišu biće arheološki istražen i zaštićen

Rimski vodovod u Nišu biće arheološki istražen i zaštićen
Rimski vodovod otkriven 2020. godine (foto: A. Aleksić za Južne vesti))

Pre nekoliko dana pronađen je drugi deo rimskog vodovoda koji je otkriven pre više od godinu dana. Budući da građevinske mašine nisu stale kada je trebalo došlo je, verovatno, do oštećenja kulturnog dobra. Zavod za zaštitu spomenika iz Niša je ubrzo reagovao, a rimski vodovod će biti arheološki istražen, zaštićen, a moguće i prezentovan javnosti.

Radovi na nekadašnjem Somborskom bulevaru u delu gde je nedavno pronađen drugi deo rimskog vodovoda iz antičkog Naisusa su obustavljeni, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika i ističu da građevinske mašine nisu nanele trajno oštećenje. Pokrenuli su pregovore oko zaštitnih arheoloških istraživanja, a postoji mogućnost da značajno otkriće bude prezentovano u trotoaru van kolovoza, istaknuto je na portalu Južne vesti.

Ovo je vrlo značajan objekat iz Rimskog perioda. Koliko je značajan jasno je iz činjenice da postoje samo četiri takva gradska/rimska vodovoda u Srbiji: u Sirmijumu, Viminacijumu i dva u Nišu od kojih je jedan ovaj novootkriveni.

Imamo dve faze vodovoda i cevovodni i zidni kanal. To je potpuno nova trasa rimskog vodovoda i jedan od glavnih pravaca za vodosnabdevanje antičkog Niša, Naisusa. Tih nalaza do sada nije bilo puno, pronađena su dva – jedan na Medijani koji je uništen i drugi krak kod Malog Ribnika i sad imamo ovaj na lokalitetu Podvinik. Značaj se ogleda u tome što predstavlja jedan od glavnih vodova za vodosnabdevanje Konstantinovog grada” rekao je arheolog Aleksandar Aleksić za Južne vesti 2020. godine.

Zaštita kulturnog nasleđa

Pre nekoliko dana, tokom nastavka izgradnje Bulevara Svetog Pantelejmona, otkriven je drugi deo rimskog vodovoda koji je pronađen pre više od jedne godine na gradilištima na Panteleju.

Mašine su i nakon otkrića bile na terenu, a iz Zavoda kažu da su obustavljeni radovi u delu gde se nalazi vodovod.

Ostaci drugog dela vodovoda (izvor: Južne vesti)

Radovi na izgradnji Bulevara van zone očekivane trase rimskog akvadukta nisu obustavljeni, jer za time nema potrebe sa aspekta zaštite kulturnog nasleđa (do eventualne pojave arheološkog nasleđa). Zavod je odmah nakon konstatovanja situacije na terenu reagovao u skladu sa svojim nadležnostima. Pokrenuti su pregovori oko organizacije zaštitnih arheoloških istraživanja na prostoru otkrivenog arheološkog nasleđa u zoni koja je ugrožena planiranom izgradnjom – navode iz te ustanove.

Dodaju da građevinske mašine nisu trajno oštetile vodovod, a arheolog Aleksić navodi da nakon istraživanja sledi prezentacija tog otkića.

Ukoliko postoji mogućnost da se traži njegova prezentacija u trotoaru van kolovoza, da može u trotoaru da se zaštiti staklom ili nečim providnim, da taj deo u trotoaru može da se vidi, da ostane na mestu. I to je bitna stvar u zaštiti kulturnog nasleđa, da je kulturno dobro na svom originalnom mestu – kaže Aleksić.

Inače, Zavod je 2020. godine sproveo zaštitna arheološka istraživanja na gradilištima gde je pronađen rimski vodovod koji datira između 3. i sredine 5. veka.

Kako navode, reč je o specifičnoj vrsti arheološkog nasleđa, objektu linijskog tipa koji je bio jedan od glavnih pravaca vodosnabdevanja rimskog grada Naisusa.

Više o zaštiti kulturnog nasleđa: КАКО САЧУВАТИ АРХЕОЛОШКО НАСЛЕЂЕ-приручник u pdf-u

Pošaljite nam fotografije spomenika kulture koji su zapušteni

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »