Arheolozi su pronašli grobnice iz 4. i 5. veka u naselju Jagodin mala u Nišu

Arheolozi su pronašli grobnice iz 4. i 5. veka u naselju Jagodin mala u Nišu
Arheolozi istražuju grobnicu iz 4-5. veka (foto: Južne vesti)

Ostatke grobnica iz 4. i 5. veka pronašli su niški arheolozi na gradilištu u naselju Jagodin mala. Reč je o zaštitinim istraživanjima na mestu gde su u toku pripremni radovi na izgradnji zgrade u blizini “Benetona”.

Nova otkrića su još jedan dokaz da se ovaj deo grada razvija na glavnoj gradskoj nekropoli niškog Naisusa, mestu rođenja cara Konstantina.

Grobnice iz 4. i 5. veka arheolozi su otkrili na mestu u blizini “Delta planeta”, gde će uskoro umesto starih kuća biti zgrada. Arheolozi niškog Zavoda bili su na terenu zbog ranijih nalazišta u ovom naselju.

Tom prilikom je došlo do otkrića jednog groba koji je sastavni deo nama poznate jagodinmalske nekropole, koja se prostire od niške Tvrđave do Osnovne škole “Njegoš” i od Pantelejske crkve do desne obale Nišave”, kaže Aleksandar Aleksić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika za portal Južne vesti.

Objašnjava da su krenuli sa ubrzanim istraživanjem kada su pronašli prvu grobnicu kako bi omogućili da se radovi na izgradnji nastave. Ipak, u međuvremenu su pronašli nove, što menja planove rada.

Moderna gradnja ugrožava nekropolu

Mi i dalje pratimo radove, u nastavku dolazi do otkrića još jednog groba koji menja čitavu stvar, moramo da vidimo šta ćemo dalje jer definitivno ovaj prostor na kome se planira izgradnja se nalazi na delu ranohrišćanske metropole” – objašnjava Aleksić.

Ostaci nekropole u blizini Benetona (foto: Južne vesti)

Poručuje da bi nivo svesti o ovakvim istraživanjima u gradu morao biti bolji i objašnjava kako će novi delovi grobnica uticati na radove.

Za Zavod znači da imamo još posla, za Grad znači da imamo još jednu kockicu u tom mozaiku koji je nepregledan i koji se stalno dopunjuje o mozaiku saznanja iz života Nišlija iz 4. 5. i 6. veka. Za gradnju znači problem jer prosto moraju se završiti arheološka istraživanja da bi gradnja mogla da ide dalje”, kaže Aleksić.

Inače, niški arheolozi su pre oko 10 godina unutar fabrike Beneton, otkrili 15 grobnica iz ranohrišćanskog perioda, 4-5. vek.

Nekropola u naselju Jagodin mala je sistematski istraživana u periodu između 1933. i 2012. godine.

Pošaljite nam fotografije spomenika kulture koji su zapušteni

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »