Skiti su pravili tobolce od ljudske kože, moguće od svojih neprijatelja

Skiti su pravili tobolce od ljudske kože, moguće od svojih neprijatelja
Ilustracija Skita (Simon Netchev, CC BY NC SA; https://www.worldhistory.org/image/14338/scythians/)

Istraživanja naučnika pokazala su da su skitski ratnici nosili strele u kožnim tobolcima napravljenim od kože njihovih poraženih neprijatelja.

Na arheološkim lokalitetima u Ukrajini iz 5-4. veka pre nove ere pronađeni su ostaci odeće od krzna životinja i dva komada od ljudske kože. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS ONE.

Grupa istraživača vođena je izveštajima grčkog istoričara Herodota o određenim ponašanjima kod Skita.

Skitski ratnici, precrtano sa posude iz skitske grobnice (Wikipedia, CC BY 4.0)

Herodot je čitavu knjigu posvetio Skitima i opisao njihovu istoriju i običaje, on takođe izveštava i o nekim zanimljivim pričama.

Među njima se izdvajaju priče da Skiti piju krv svojih ubijenih neprijatelja, kao i da gule kožu svojim neprijateljima kako bi  je pretvorili u kožni pokrivač za svoje tobolce. Ovo poslednje istraživači su hteli da ispitaju i pronašli su dokaz za ovu tvrdnju.

Skiti su koristili ljudsku kožu kao trofej

Analiza 45 uzoraka kože sa 14 skitskih lokaliteta pokazala je da imaju životinjsko poreklo, izuzev dva koji su bili ljudskog porekla. Dalje proučavanje pokazalo je da tobolac nije u potpunosti od ljudske kože, već samo gornji delovi. Dok je ostatak napravljen od životinjske kože.

Analizirana koža u radu iz grobova (Brandt et al. 2023, Plos ONE, CC BY 4.0)

Naši rezultati pokazuju da su Skiti prvenstveno koristili domaće vrste kao što su ovce, koze, goveda i konji za proizvodnju kože. Dok su krzna bila napravljena od divljih životinja kao što su lisice, veverice i mačke. Iznenađujuće otkriće je prisustvo dva uzorka ljudske kože. Oni po prvi put pružaju direktan dokaz o tvrdnji starogrčkog istoričara Herodota da su Skiti koristili kožu svojih mrtvih neprijatelja za proizvodnju kožnih trofejnih predmeta, kao što su navlake za tobolce“, napisali su autori u radu.

Istraživači u radu ističu da njihovo otkriće, pored toga što potvrđuje priču o drevnim skitskim ratnicima, već i da su skitski ratnici kreirali sopstvene tobolce za strele i da su koristili materijal koji im je bio pri ruci.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »