Otkrivena grobnica Amazonki u Rusiji

Otkrivena grobnica Amazonki u Rusiji
Sahrana Amazonke sa zlatnim pokrivom za glavu (foto: Ruska akademija nauke)

Ruski arheolozi otkrili su humku ispod koje su bile sahranjene četiri Amazonke sa oružjem, od kojih je jedna sa zlatnim pokrivom za glavu. Sahrane su obavljene istovremeno pre 2.500 godina.

Grobnica žena-ratnica otkrivena je u Rusiji 2019. godine. Iskopavanja su sproveli arheolozi iz Donske ekspedicije pod vođstvom Valerija Guljajeva. Žene su pripadale nomadskom plemenu Skita.

Kada su se stari Grci susreli sa nomadskim Skitima, koji su dominirali evroazijskom stepom u prvom milenijumu pre nove ere, zabeležili su da su bili duboko impresionirani prizorom skitskih žena koje jašu u bitku.

Skitske ratnice ili Amazonke

Arheolozi su pronašli sahrane skitskih žena ili Amazonki koje su jahale i ratovale. Skiti su živeli u malim plemenima, nosili su pantalone koje su bile neophodne zbog stalnog jahanja. Borili su se lukovima i strelama. Žena na konju sa lukom je bila trenirana od malih nogu. Ona je mogla biti podjednako brza i smrtonosna kao dečak ili muškarac.

Oko jedna trećina žena kod Skita su bile ratnice. To su potvrdila arheološka istraživanja. I to je bilo neko pravilo, a ne izuzetak.

Nekropola humki sastoji se od 19 humki. Od 2010. godine Donska ekspedicija istražuje ovo mesto.

Ispod jedne humke br. 9 arheolozi su pronašli ostatke grobnice sa uskim ulazom,dromosom, sa istočne strane iz 4. veka p.n.e.

Sahrana Amazonki

U grobnici su sahranjene četiri žene: dve mlade žene od 20-29 godina i 25-35 godina, tinejdžerka od 12-13 godina i žena od 45-50 godina. Njihove sahrane su obavljene istovremeno. Sahrana jedne mlade žene i tinejdžerke u bile opljačkane u antici.

Dve sahrane Amzonki, od kojih je jedna bila sahranjena u “položaju konjanika” (foto: Ruska akademija nauka)

Na južnom i zapadnom zidu bila su po dva netaknuta skeleta položena na drvene krevete prekrivene pokrivom od trave. Jedan od njih pripadao je mladoj ženi sahranjenoj u „položaju konjanika” kao da jaše konja zauvek. Kako su istraživanja antropologa pokazala, da bi bila tako položena morale su tetive nogu da joj budu prerezane. Ispod levog ramena „konjanice“ nalazilo se bronzano ogledalo, levo dva koplja, a na levoj ruci narukvica od staklenih perli. Kod nogu su se nalazile dve posude.

Amazonka sa zlatnim pokrivom za glavu

Najzanimljivija sahrana pripadala je najstarijoj ženi od 45-50 godina. Za skitsko vreme to je bilo respektabilno doba jer je životni vek žene bio 30-35 godina. Ona je nosila na glavi svečani, zlatni pokrivač za glavu calathos. Ploče ovog pokrivača bile su ukrašene svetnim oranmentom, a obod sa privescima u obliku amfora. Prvi je takav primer otkriven u regionu i prvi pronađen in situ, na samoj glavi nosioca. Najzanimljivije je to što je pronađen na glavi Amazonke.

Rekonstrukcija starije žene sahranjene sa zlatnim nakitom (foto: Ruska akademija nauka)

Kako su istraživanja pokazala, nakit je napravljen od legure u kojoj je oko 65-70% zlata, a ostalo su bakara, srebro i mali procenat gvožđa. To je prilično visok procenat zlata za skitski nakit. Često se skitski nakit izrađivao od elektruma. To je legura zlata i srebra, dok je zlata moglo biti oko 30%.

Zajedno sa starijom ženom položen je gvozdeni nož umotan u komad tkanine i gvozdena glava strele, prilično retke vrste, sa rašljastim krajem.

Ovi nalazi, kao i mnogi detalji o oružju i konjskoj zaprezi, ukazuju da su u grobnici ispod humke bile sahranjene Amazonke, žene-ratnice iz plemena Skita.

Prvi put nailazimo na sahrane sa četiri Amazonke tako različite starosti“, rekao je Valerij Guljajev.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »