Zbog velikih suša u Španiji izronio rimski vojni logor

Zbog velikih suša u Španiji izronio rimski vojni logor
Rimski vojni logor izronio usled suša (foto: Brais Lorenzo)

Veruje se da su ruševine rimskog vojnog logora po imenu Aquis Querquennis izronile zbog velikih suša u Španiji. Rimski logor je bio u funckiji za vreme cara Vespazijana.

Prema naučnicima, antička vojna građevina izgrađena je u Galiciji, na severozapadu Španije, pre 2.000 godina. Tvrđava je izgrađena duž reke Lime.

Delovi stubova, lukova i temelja su sve što je ostalo od Aquis Querquennis. Utvrđenja i vojne kasarne za rimske legije koje su, verovatno, bile stacionirane tamo kako bi nadgledale izgradnju puteva, piše UPI.

Rimski logor je bio aktivan od 75. godine, u vreme Vespazijana (69-79), dok nije napušten nekoliko decenija kasnije.

Smatra se da je u bazi bilo do 600 vojnika.

Vojni logor je poznat od ranije

Arheološka iskopavanja počela su 1920-ih godina, ali su zaustavljena nakon izbijanja Španskog građanskog rata. Potom su se ponovo nastavila 1970-ih.

Akumulacija oko ivica ove lokacije postoji kao rezultat kontrolisanih poplava uzrokovanih izgradnjom hidroelektrane izgrađene 1949. godine.

Rimske terme su restauirane i konzervirane (izvor: Alamy)

Terme na lokalitetu su 2018. godine restauirane i konzervirane. Što je dovelo do značajnog povećanja broja posetilaca, izneto je u studiji.

Međutim, kompleks je trenutno u zoni rizika od poplava. Iz tog razloga često postaje nedostupan turistima i posetiocima, kako nivo vode raste. Ovaj problem se dešava sa određenom učestalošću, posebno tokom zime. Kao što smo mogli primetiti, leti je vidiljiv i dostupan posetiocima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »