Nova otkrića u Teneji koju su izgradili zarobljenici iz Trojanskog rata

Nova otkrića u Teneji koju su izgradili zarobljenici iz Trojanskog rata
Rimska građevina koja se istraživala u Teneji (foto: YPPOA)

Arheolozi su došli do novih otkrića u Teneji. Teneju, davno izgubljeni grad, su izgradili trojanski ratni zarobljenici.

Antički grad Teneja nalazi se u današnjoj opštini Korint u Grčkoj. Osnovana je u 12. ili 13. veku pre nove ere.

Vekovima je Teneja bila “izgubljeni grad” opisan samo u grčkim mitovima i istorijskim tekstovima. Poput legende o Edipu, mitskom kralju Tebe. Ili u priči o Arhiji iz Korinta, koji je odveo koloniste iz Teneje i osnovao grad Sirakuzu na italijanskom ostrvu Siciliji.

Nova antička građevina koja je ove godine detektovana. U njoj su pronađeni novčići iz 3., 4. i 5. veka, rimska keramika i metalni svakodnevni predmeti (foto: YPPOA)

Teneja se takođe može naći u tekstu geografa Pausanija iz 2. veka. Pausanije navodi da su grad sagradili trojanski ratni zarobljenici negde oko 1100. godine pne.

Slučajno otkriće antičke Teneje

Veruje se da su prvi stanovnici bili bivši trojanski zarobljenici kojima je Agamemnon, kralj obližnje Mikene, dozvolio da izgrade sopstveni grad posle Trojanskog rata. Otuda ime Teneja podseća na Tenedos, njihov rodni grad.

Do otkrića antičkog grada Teneje došlo se slučajno 1984. godine kada su lokalni seljaci naišli na drevni sarkofag dok su kopali bunar. Ubrzo su obavestili arheologa Elenu Korku.

Figurice koje prikazuju ljude i životinje (foto: YPPOA)

Lokalitet je već bio poznat pljačkašima i krijumčarima antikviteta. To je dovelo do velikih iskopavanja 2013. godine koje je vodila Korka da bi zaštitila nalazište od uništavanja. Otkrivene su građevine iz helenističkog i rimskog perioda.

Arheološka istraživanja Teneje

Nedavna iskopavanja Korkasa i Uprave za praistorijske i klasične starine Ministarstva kulture i sporta, pored mnoštva novih otkrića, otkrila su obim naseljenog područja grada.

Istražene su četiri arheološke površine. Otkrivena je velika javna građevina iz rimskog perioda. Unutar građevine pronađeno je skrovište od 18 srebrnih i bakarnih novičića, kao i gvozdene krampe, ključ, rimska keramika i slično.

Veliki broj novičića koji je pronađen na lokalitetu, kao i uljane lampe, tegovi za razboj ili mrežu, privesci i kockice za igru (foto: YPPOA)

Na istraženom području pronađeno je 2100 novčića iz 5. i 6. veka. Među njima se ističu: folis Kizika iz 543. godine, numija Teodosija, Markijana, Lava I, Zenona, Anastasija, Justina I i Justinijana I, kao i bakarni novac sa Egine iz 4. veka.

Iskopavanja su takođe otkrila kolekciju votivnih figurica, značajan broj minijaturnih vaza, uljanih lampi i figurica koje prikazuju ptice, konje i druge životinje.

U blizini gradske nekropole, tim je otkrio rimski grobni spomenik sa podzemnom pogrebnom odajom. U odaji ispod spomenika je sahranjeno dete, postavljeno u grobnicu pokrivenu keramičkim krovom.

Brojni rimski i kasnoantički nalazi (foto: YPPOA)

Istočno od spomenika otkriven je potporni zid dužine 18 metara koji je izgrađen od pravougaonog obrađenog kamena. Izgleda da je zid bio prekinut tokom rimskog doba da bi se izgradila velika cisterna, koja je verovatno bila primarni vodovod za grad tokom rimskog perioda.

Teneja je preživela rimsko uništenje susednog Korinta 146. godine pne i procvetala je pod rimskom vlašću. Izgleda da je grad pretrpeo štetu tokom invazije Gota u kasnom 4. veku. Možda je bio napušten u vreme slovenskih upada dva veka kasnije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »