Tragovi neolita na Svinjaričkoj Čuki (Lebane)

Tragovi neolita na Svinjaričkoj Čuki (Lebane)
Arheolozi istražuju neolitski lokalitet Svinjarička čuka kod Lebana

Tim srpskih i austrijskih arheologa prošlog leta, blizu Caričinog grada, otkrio je lokalitet iz perioda neolita. Reč je o prvim sistematskim istraživanjima praistorije leskovačke kotline i Puste reke koja će trajati četiri godine. Sve što su arheolozi pronašli na Svinjaričkoj Čuki, sada obrađuju u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Arheološki materijal pronađen septembra 2018. godine na lokalitetu Svinjarička Čuka u selu Štulac kraj Lebana, razvrstava se i analizira u leskovačkom Narodnom muzeju, a na projektu rade naši arheolozi i i arheolozi iz Austrije, Nemačke i Engleske.

Ima veoma zanimljivih skladišnih posuda. Moj prvi rezultat pokazuje da se neki tipovi keramike ponavljaju od neolita do bronzanog doba“, kaže dr Kler Burk, arheolog iz Engleske.

Fragmenti keramičkih posuda

Dalja analiza pokušava da vidi na koji način su ljudi komunicirali u jugoistočnoj Evropi”, objašnjava dr Bogdana Milić iz Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Beč.

Za odgovore na mnoga pitanja o širenju neolita od Anadolije ka centralnoj Evropi, region južnomoravskog sliva je ključan.

Arheolozi obrađuju arheološki materijal

“Veoma sam zadovoljna. Glavni cilj je da se prati razvoj prvih poljoprivrednika u jugoistočnoj Evropi na osnovu Svinjaričke Čuke“, navodi dr Barbara Horeš, direktorka Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Beč.

Analize se rade i u Nemačkoj. Za tri nedelje znaće se tačni datumi otkrivenih kulturnih slojeva.

Višeslojni lokalitet na Svinjaričkoj Čuki

Prema našim istraživanjima je dokazano – višeslojni praistorijski lokalitet prvi put nastanjen je još u ranom neolitu, da kažemo pre apsolutnih datuma oko 6000. godine pre naše ere“, kaže dr Aleksandar Bulatović, Arheološki institut Beograd.

Istraživali smo okolne lokalitete na kojima smo imali prilike da nađemo neke starčevačke nalaze iz ranog neolita. Samo na ovom lokalitetu smo uspeli da pronađemo naselje“, navodi Vladimir Stevanović, arheolog Narodnog muzeja Leskovac.

Praistorijska zbirka leskovačkog Narodnog muzeja ovim istraživanjima biće bogatija. Napuniće i stranice svetskih naučnih časopisa. Već u avgustu ove godine arheolozi imaće dosta posla, jer se iskopavanja nastavljaju na Svinjaričkoj Čuki.

Izvor: RTS.rs

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »