U Splitu otkriven antički objekat iz doba Dioklecijana i novčić kralja Milutina

U Splitu otkriven antički objekat iz doba Dioklecijana i novčić kralja Milutina
Zaštitna arheološka istraživanja u Splitu (ustupljena fotografija/Nebojša Cingeli)

Tokom arheoloških istraživanja u Splitu pronađen antički objekat iz doba Dioklecijana i srednjovekovni novčić kralja Milutina.

Arheološka istraživanja u Splitu sprovodi arheolog Nebojša Cingeli iz privatne arheološke firme Neir d.o.o.

Kako ističe Nebojša za naš portal „cilj zaštitinih arheoloških istraživanja na Manušu je zamena trotoara ispred zgrade Županije“.

Tokom istraživanja, koja traju već mesec dana, otkriven je veliki antički objekat iz 3. veka.

Ovo su peta istraživanja na ovom velikom antičkom objekatu iz doba Dioklecijana. Objekt je pravouglog oblika veličine 70×70 m. Unutar ovog objekta se nalaze 3 koncentrična zida prstenasto postavljena, između kojih se nalaze radijalni zidovi koji čine manje prostorije.“

Ostaci antičke građevine (ustupljena fotografija/Nebojša Cingeli)

Ova velika građevina nalazi se na prevoju splitskog poluostrva i dominira čitavim pejzažom. Takođe, ova građevina je podignuta na Dioklecijanovom akvaduktu. Što je prilično neobično jer su se Rimljani pobrinuli da se na trasi akvadukta i oko njega ništa ne gradi“, objasnio je Cingeli.

Na arheološkom lokalitetu izdvojene su 5 stratigrafske celine. Prva je antički akvadukt, drugi je veliki antički objekat. Akvadukt je izgrađen kada i Dioklecijanova palata u 3. veku.

Akvadukt (ustupljena fotografija/Nebojša Cingeli)

Veliki antički objekat je nastao neđšto kasnije, u doba tetrarhije (krajem 3. veka). Treća celina jeste rušenje ovog objekta, verovatno u 5. veku. Potom sledi kasnoantički objekti, odnosno strukture zidova i kod oslikanih bazilika Ad basilicas pictas, U pitanju su dve crkve.

Pronađen novac kralja Milutina

Poslednja celina obuhvata rušenje ovih kasnoantičkih objekata i u sloju rušenja pronađen je novac kralja Milutina.

Srebrni novac potiče sa kraja 13. i početka 14. veka.

Split kao autonomna komuna nije bila pod upravom Mletačke republike, a novac srpskog kralja Milutina je konkurentan u to doba. U Splitu se gradi zvonik na katedrali svetog Duje i grade se srednjovekovni bedemi grada Splita. Najverovatnije je građevinski materijal ponovo upotrebljen sa ovog lokaliteta. Pronašli smo dosta ulomaka olova, pretpostavljamo da je objekat građen od velikih pravilnih kamenih blokova povezanih spojnicama.“

Opšte je poznato da su srpski kraljevi kovali velike količine srebrnog novca, od 13. veka. I očekivano je da oni nisu cirkulisali samo na srpskim zemljama, već i šire. Srpski novčići pronađeni su širom Evrope. Nedavno je otkriven i jedan srebrni novčić kralja Dragutina (Milutinov brat) u tvrđavi Rusokastro u Bugarskoj.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »