Kost sa urezima otkriva rane kognitivne sposobnosti neandertalaca

Kost sa urezima otkriva rane kognitivne sposobnosti neandertalaca
Urezi na medveđoj kosti (Plonka et al. 2024, Journal of Archaeological Science)

Pre oko 130.000 godina neandertalac koji je živeo u pećini urezao je niz oznaka u medveđu kost čineći tu kost najstarijim poznatim simboličkim predmetom.

Životinjska kost sa urezima otkrivena je 1950-ih godina. Još tada je za nju smatrano da je dokaz naprednih kognitivnih sposobnosti neandertalaca. Naime, nikada nije bila analizirana kako treba.

Uz pomoć tehnika koje uključuju mikroskopiju i rendegensku kompjutersku tomografiju, autori nove studije su uspeli da bliže pogledaju drevni artefakt.

Naučna studija objavljena je Journal of Archaeological Science.

U periodu, između 115.000 i 130.000 godina, neandertalac koji je živeo u pećini u Poljskoj urezao je niz oznaka u medveđu kost. Uprkos tome što se sastoje od samo 17 linija, gravure su pretvorile kost u jedan od najstarijih poznatih simboličkih predmeta u Evropi i jedan od najranijih koji je povezan sa neandertalcima.

Najstariji simbolički predmet izradili su neandertalci

Dobijeni rezultati pokazuju da je kost obeležena retuširanim kamenim oruđem, a da je ureze tokom jedne epizode ​​napravio desnoruki neandertalac, uz ponovljene jednosmerne pokrete.

Urezi su očigledno posledica namerne radnje, a ne nuspojava neke praktične aktivnosti.

Najstariji simbolički predmet izrađen od strane neandertalca (Plonka et al. 2024, Journal of Archaeological Science)

Rezultati potvrđuju da je to jedan od najstarijih objekata simboličke kulture pronađenih u Evropi i da pruža značajan dokaz kognitivnih sposobnosti neandertalaca.

Autori studije navode da se neandertalski artefakti ovakve prirode ne pojavljuju u arheološkim zapisima pre 130.000 godina. Što ovaj artefakt čini „jednom od najranijih tragova simboličke kulture zabeleženih u Evroaziji“.

Činjenice podržavaju argument o pojavi simboličke kulture na mnogim mestima tokom različitih perioda paleolita. Veći broj simboličkog izražavanja koji se dovodi u vezu sa neandertalcima potiče iz Evrope, iz perioda pre 60.000–40.000 godina i kasnije. Smatra se, da je evidentan porast simboličkih artefakata među neandertacima povezan sa širenjem Homo sapiensa u Evropi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »