Arheološka iskopavanja nekropole iz bronzanog doba u Kozici, BiH

Arheološka iskopavanja nekropole iz bronzanog doba u Kozici, BiH
Urna (foto: autor teksta)

Tokom oktobra meseca sprovedena su arheološka iskopavanja u podnožju Gradine u Kozici. Arheološka istraživanja donela su otkriće, do sada nepoznate, praistorijske nekropole. Reč je o nekropoli iz kasnog bronzanog doba (8. vek p.n.e.) na kojoj je potvrđeno biritualno sahranjivanje pokojnika.

Gradina u Kozici, opština Oštra Luka je višeslojan arheološki lokalitet. Tragovi života datuju se još od praistorijskog doba o čemu svedoči, u prvom redu površinskim arheološkim materijalom potvrđena praistorijska gradina, pa sve do perioda srednjeg veka, dokaz čemu su sačuvani ostaci srednjovekovnog grada koji se sastojao od obora, manjeg dvorišta i kvadratne kule podignute na steni.

Ritualna posuda iz urne (foto: autor teksta)

Polazeći od analogija sa drugim, po karakteru sličnim arheološkim nalazištima, a na temelju provedenih sondažnih arheoloških istraživanja potvrđene su pretpostavke o postojanju praistorijske nekropole u podnožju pomenute gradine, o kojoj do sada nije bilo nikakvih saznanja.

Pogrebna praksa na nekropoli

U okviru praistorijske nekropole postojale su dve vrste pogrebne prakse-inhumacija i kremacija. Prva je potvrđena slabije očuvanim skeletom uz koga su pronađeni vredni grobni prilozi – nakit u vidu naušnica i uslovno nazvanim nanogicama, te dve posude položene uz noge pokojnika.

Grobni prilog (foto: autor teksta)

S druge strane kremaciju potvrđuju nalazi čak četiri urne od kojih je jedna u celosti očuvana, a druge delimično. Unutar njih nalazile su se ritualne posude, pri čemu se posebno izdvajaju dve amfore na kojima su vidljivi jasni ukrasni motivi koji su i najbolja potvrda datovanja nekropole u finalno bronzano doba (period oko 8 v. p.n.e).

Urna sa ritualnom posudom (foto: autor teksta)

Pokretni materijal izuzetno dobre obrade i visokog stepena očuvanosti nalazi se u prostorijama Muzeja Kozare u Prijedoru koji će provoditi dalje aktivnosti u smislu njegove konzervacije i prezentacije.

Sondažna arheološka iskopavanja realizovana su u saradnji Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Muzeja Kozare u Prijedoru.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »