Večita misterija: gde je Atilin grob?

Večita misterija: gde je Atilin grob?

Atila je bio vođa Huna i uspeo je da napadne i opustoši velike teritorije rimskog carstva, a ipak je umro tokom svoje bračne noći. Njegov grob nikada nije pronađen.

Iako je bio veliki vođa i osvajač, on kao takav nije umro u borbi, već u svom krevetu. Atila je praktikovao poligamiju, ali mu je poslednja žena, možda, presudila u prvoj bračnoj noći.

Atila je bio vođa Huna od 440. do 453. godine. Hunsko carstvo protezalo se od Alpa do Kaspijskog mora. Stari Rimljani su Hune smatrali varvarima, kao i sva ostala plemena. Pod Atilinom vlašću Huni su opljačkali i uništili mnoge rimske gradove. Smatra se da su njegovi napadi bili značajan faktor u padu Rima. Više: Glad naterala Atiline Hune da napadnu Rimsko carstvo

On je u latinskim izvorima zabeležen pod nadimkom “Flagellum Dei”, što u prevodu na srpski jezik znači “Bič Božiji”.

Kako je sahranjen Atila?

Atila je umro iznenada 453. godine, kada se onesvestio pijan tokom svoje bračne noći i udavio se u sopstvenoj krvi. Istoričari tog vremena su glavni uzrok tragične nesreće pripisivali žestokom piću na svadbi ili moždanom udaru.

Ono što se sigurno ne zna jeste: gde je Atilin grob?.

Postoji samo jedan (sačuvan) pisani izvor o Atilinoj sahrani“, rekla je Žofija Mašek, postdoktorand arheologije na Mađarskoj akademiji nauka, za Live Science.

Taj izvor potiče od antičkog pisac Jordanesa iz 6. veka iz provincije Donje Mezije, koji je u svojoj knjizi „Getica” napisao da je Atila sahranjen u trodelnom kovčegu.

Prvi je bio od zlata, drugi od srebra, a poslednji kovčeg od gvožđa. Zlato i srebro simbolizovali su bogatstvo koje je Atila stekao za Hune. Dok je gvožđe označavalo vojnu moć Huna. Atila je takođe sahranjen sa draguljima, zarobljenim neprijateljskim oružjem i nakitom.

Portret Atile (izvor: Wikipedia)

Ceremonija je obavljena u tajnosti. Sluge koje su radile na izgradnji grobnice su ubijene da ne bi odale mesto večnog počinka kako bi se veliko bogatstvo sačuvalo od pljačkaša.

Jordanes je tvrdio je podatke dobio iz zapisa koje je napisao Prisk. Prisk je bio rimski diplomata koji je imao kontakt sa Atilom i sa drugima sa njegovog dvora.

Gde bi mogao biti Atilin grob?

Arheolozi i istoričari nisu sigurni gde se nalazi grobnica i da li je ona, koliko toliko, sačuvana. Verovatno je bila opljačkana, uprkos pokušaju da se sačuva tajna lokacija.

Veruje se da je Atilin grob negde u Mađarskoj, ali je to i dalje misterija. Nažalost, nijedan jedini trag nije pronađen, što može da ukaže na to da je njegov grob bio ipak opljačkan ubrzo ili par godina nakon njegove smrti.

Možda se grobnica Atile nalazi u današnjoj Srbiji ili na teritoriji današnje Rumunije. I to verovatno pored reke ili čak u samoj reci.

Zainteresovanost za Atilin grob postoji nekoliko vekova, ali je potraga uvek bila bezuspešna.

Postoji i velika verovatnoća da je njegova grobnica pronađena, a da se nije znalo da je pripadala Atili.

Nije isključeno ni to da je njegova sahrana bila suprotno od onoga što je zabeležio Jordanes, skromna i siromašna. I to baš iz razloga da njegovo telo i njegova bogata grobnica nikada ne budu pronađeni.

A možda ipak Atilina grobnica treba da ostane arheološka misterija?


Izvori: LiveScience, World History Encyclopedia, History.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »