Sada konačno znamo kako je izgledao kralj Tutankamon

Sada konačno znamo kako je izgledao kralj Tutankamon

Naučnici su možda konačno saznali kako je izgledao čuveni egipatski faraon Tutankamon.

Njegov lik je otkriven u uz pomoć modernih tehnologija. Istraživači su napravili aproksimaciju lica kralja Tutankamona koja rekonstruiše kako je možda izgledao drevni egipatski faraon.

Međunarodni tim istraživača je koristio postojeće CT (kompjuterska tomografija) snimke kompletne skenirane lobanje mumije Tutankamona. Potom su se koristili i ranije rendgenske snimke i merenja lobanje koje su napravili arheolozi. Rezultati ove studije su objavljeni u časopisu Italian journal of Anatomy and Embriology.

Mladi kralj Tutankamon je verovatno najpoznatiji drevnoegipatski vladar u istoriji. O njemu se piše više od 100 godina, iako je držao presto jako kratko i umro je jako mlad, oko 1323. godine pre nove ere. Tutankamon je postao poznat najviše zbog otkrića raskošne netaknute grobnice 1922. godine od strane Hauarda Kartera. Više: 8 činjenica o kralju Tutankamonu – 100 godina od otkrića

Proces rekonstrukcije (Cícero Moraes, et al. 2023)

Međutim, kako je zaista on izgledao je predmet rasprave dugi niz godina.

Sada, uz pomoć nove aproksimacije lica dobijen je približan izgled jedne od najveće istorijske ličnosti. Ono što je još zanimljivo jeste to da su otkrivene i neke neobične karakteristike na licu mladog kralja.

Lobanja Tutankamona ima čudan oblik

Ranije su istraživači primetili da je Tutankamonova lobanja izduženija od normalne lobanje. To nije neobično kod starih Egipćana. Veštačka deformacija lobanje je prkatikovana od davnina. Međutim, ispostavilo se da njegova lobanja nije podlegla ovom tretmanu, već da se tako rodio. Nova analiza njegove lobanje dala je odgovore i na ovaj fenomen. Pored toga što je njegova lobanja imala čudan oblika, on je imao izuzetno veliki volumen mozga u odnosu na druge ljude.

Izdužena lobanja (Cícero Moraes, et al. 2023)

Prosečan čovek ima zapreminu mozga od približno 1.234 cm3, dok je faraonova zapremina mozga iznosila 1.432 cm3. Što je značajno iznad proseka.

Naučnici su izmerili njegovu lobanju i upoređivali sa lobanjama koje su podlegle veštačkoj deformaciji, čije su dimenzije drugačije, i uvideli da to kod njega nije bio slučaj. Njegova lobanja ima poseban i izduženi oblik jer se tako rodio.

Kako su istraživači rešili njegov izgled

Istraživači su napravili dve aproksimacije lica. Prva je bila “objektivna” slika u sivim tonovima koja prikazuje faraona zatvorenih očiju u neutralnom položaju.

Kolorizovana verzija (Cícero Moraes, et al. 2023)

Druga, kolorizovana verzija koja nudi “neophodne elemente za potpunu humanizaciju”, prikazuje mladića obrijane glave i tamne kože sa iscrtanim očima krejonom. Iscrtavanje očiju crnom šminkom ili krejonom je tipično za drevne Egipćane iz više razloga. Više o tome saznaj ovde: Staroegipatska kajal šminka je imala višestruku namenu, a koristili su je i žene i muškarci

Prva približna rekonstrukcija faraona prvi put je sprovedena 1983. godine. Forenzička umetnica Beti Pat Gatlif je uz pomoć gipsanog odlivka njegove lobanje rekonstruisala drevni izgled faraona. Potom je 2005. godine istraživački tim iz Francuske, Amerike i Egipta izradio sopstvene odvojene aproksimacije koje su najpribližnije ovoj sada.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »