4,500 godina stara sumerska figura vraćena je u Irak

4,500 godina stara sumerska figura vraćena je u  Irak
Sumerska figura (foto: The Metropolitan Museum of Art/Public Domain)

Muzej umetnosti Metropoliten iz Njujorka vratio je sumersku figuru u Irak.

Prema saopštenju koje je objavio Muzej umetnosti Metropoliten, zvaničnici muzeja predali su sumersku figuru predstavnicima Iraka na ceremoniji održanoj u Vašingtonu.

Figura od legure bakra, datovana je između 2900. i 2600. godine pre nove ere. Ona prikazuje čoveka koji nosi kutiju, verovatno za prinose. Met je kupio figuru 1955. godine i odlučio da vrati artefakt u Irak nakon što su istraživanja porekla, od strane Met naučnika, utvrdila da delo s pravom pripada Iraku.

O sumerskoj figuri

Hramovi su bili najvažnije institucije u mesopotamskim gradovima ranog dinastičkog perioda (2900–2350. g. p.n.e.). Svaki grad je imao božanstvo-zaštitnika, čiji je hram bio izgrađen na velikoj platformi i bio vidljiv na velikim udaljenostima. Hram je bio božanska kuća i mesto rituala. Ali je bio i najznačajnija ekonomska institucija tog vremena, sa velikim brojem radnika koji su obrađivali njive, proizvodili robu za upotrebu u hramu i trgovali sa udaljenim zemljama.

Izgradnja hrama imala je svoj niz rituala. Uključujući pročišćavanje tla na kojem bi hram stajao i posvećivanje temeljnih depozita bogu koji živi.

Figura nagog čoveka, koji nosi kutiju na glavi, je lep primer sumerske skulpture u metalu. U ranodinastičkom periodu gole su bile predstavljane određene kategorije ljudi: sveštenici, sportisti, mitološki heroji i ratni zarobljenici. Ova figura verovatno predstavlja sveštenika koji nosi prinos hramu. Ona bi mogla biti depozit temelja hrama ili prinos u vezi sa njegovom izgradnjom.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »