Kralj Maja je spalio tela svojih prethodnika

Kralj Maja je spalio tela svojih prethodnika
Ilustracija (izvor: WIkipedia, autor: Mike Vondran, CCA)

Arheolozi su otkrili da je kralj Maja, tokom promene režima, spalio tela svojih prethodnika.

Nesvakidašnje saznanje jeste da je kralj drevnih Maja spalio tela stare dinastije tokom promene režima, na šta su ukazali pronađeni ugljenisani ljudski ostaci i bogati prilozi.

Arheolozi su pronašli jamu sa ugljenisanim ljudskim ostacima i ukrasima u hramu-piramidi Maja. Moguće da je ovde sproveden “dramatičan i javan ritual”. Studija je objavljena u časopisu Antiquity.

Rekonstrukcija piramide (izvor: C. Halperin et al. / Antiquity)

Ritualno paljenje ljudskih kostiju dogodilo se početkom 9. veka na lokalitetu drevnih Maja u Ukanalu, u Gvatemali. Nekada je ovde bilo kraljevstvo K’anvitznal.

Spaljeni prethodni kraljevi

U piramidi Maja pronađena je jama sa spaljenim ljudskim ostacima. Antropološka analiza je pokazala da je minimalni broj spaljenih osoba iznosio 4 i da je reč o odraslim ljudima.

Jama sa ritualno spaljenim ljudskim ostacima (izvor: C. Halperin et al. / Antiquity)

Pokojnici su spalljeni na temperaturi od 700-800 stepeni C. Pronađene su minđuše, perle, predmeti od žada, kao i 10.000 perli od školjki. Pokojnici su imali visok status u društvu.

Neki od predmeta, kao što su izrezbarena dijadema od žada i minđuša sa mat dizajnom, jasno su kraljevski simboli. Pored toga, pronađen je i fragment pogrebne maske od mozaika od žada, uobičajenog elementa u elitnim grobnicama Maja.

Mozaična maska od žada (izvor: C. Halperin et al. / Antiquity)

Čini se da su ovi ostaci bili deo kraljevske grobnice iz kasnog klasičnog perioda koja je otkopana i ritualno spaljena oko 810-850. godine.

Prema istraživačima, ovaj ritualni događaj spaljivanja označio je prekretnicu u političkoj istoriji kraljevstva K’anvitznal. Događaj se poklopio sa dolaskom na vlast Papmalila, vladara čije je ime neobično u klasičnim tekstovima Maja i koji je možda imao strano poreklo.

Jama u kojoj su pronađeni ostaci prethodne dinastičke linije pokazuje da su prethodnici bili odbačeni kako bi se napravio put za novi politički poredak.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »