Arheolog tvrdi da je otkrio grobnicu egipatske kraljice Nefertiti

Arheolog tvrdi da je otkrio grobnicu egipatske kraljice Nefertiti
Bista egipatske kraljice Nefertiti (foto: Photo12 / Universal Images Group via Getty Images)

Arheolozi već decenijama bezuspešno traže grobnicu egipatske kraljice Nefertiti. Nefertiti je bila najlepša žena drevnog Egipta. Sada čuveni egiptolog dr Zahi Havas tvrdi da je pronašao njenu grobnicu.

Bista kraljice Nefertiti pronađena je 6. decembra 1912. tokom arheoloških iskopavanja na lokalitetu Tel el-Amarna u srednjem Egiptu. Njena lepota joj je donela večnu slavu.

Zahvaljujući živopisnoj boji, licu bez bora i prepoznatljivim usnama, šira javnost ju je ubrzo nazvala idolom ženske lepote u stilu Grete Garbo, piše na SMB.

Egiptolog dr Zahi Havas kaže da je koristio drevnu DNK da identifikuje telo žene egipatskog faraona Ehnatona. I on zna njen tačan odnos sa najpoznatijim egipatskim sinom – faraonom Tutankamonom.

Međutim, on će sačekati do oktobra da zvanično kaže svetu.

4. novembra biće 100 godina od otkrića grobnice kralja Tutankamona. Egipat planira da taj događaj učini centrom nacionalne proslave.

Momenat otkrića biste kraljice Nefertiti (foto: Staatliche Museen zu Berlin, Vorderasiatisches Museum)

U oktobru ćemo moći da objavimo otkriće mumije Ankhesenamuna (Tutankamonove žene) i njene majke Nefertiti. U grobnici KV35 nalazi se i mumija 10-godišnjeg dečaka. Ako je to dete brat Tutankamona i sin Ehnatonov, problem koji je postavila Nefertiti biće rešen.”, rekao je za El Independiente.

Nefertiti je bila majka Tutankamona?

Teško je utvrditi u kom srodstvu je Nefertiti bila sa Ehnatonom i Tutankamonom.

Da li je Nefertiti rođaka faraonu Ehnatonu? Ili strana princeza?

Da li je ona majka faraonu Tutankamonu? Da li mu je tetka? Ili oboje? Nije nepoznato da je incest bio prisutan među vladarima Egipta kako bi se održala krvna linija.

Dr Zahi Hawas tvrdi da je pronašao grobnicu kraljice Nefertiti (foto: Patrick CHAPUIS/Gamma-Rapho via Getty Images)

Kada je Nefertiti umrla i kakvu je ulogu igrala nakon smrti svog muža, ostaje neizvesno. Čini se malo verovatnim da je možda bila Tutankamonova majka, kao što se često pretpostavlja. Umesto toga, Tutankamonova majka je trenutno identifikovana kao „mlađa dama“ iz grobnice KV 35 u Dolini kraljeva. DNK analiza podržava teoriju da ova žena nije bila samo Tutankamonova majka, već i ćerka Amenhotepa III i njegove glavne žene Tije, što bi značilo da to nije mogla biti Nefertiti.

Dr Havas veruje da će pronaći Nefertiti

U poslednjih godina, drevna DNK izvučena je iz nekoliko mumija faraona iz 18. ginastije, krvne loze Ehnatona. Potom je dr Havas uporedio ove rezultate sa daljim testiranjem dve neidentifikovane ženske kraljevske mumije pronađene u opljačkanoj grobnici u Dolini Kraljeva.

Siguran sam da ću otkriti koja je od dve neimenovane mumije Nefertiti“.

Dr Havas kaže da želi da inspiriše globalnu kampanju da se bista vrati u Egipat. „Ali moj san trenutno je da lociram Nefertiti“, dodaje on. „Siguran sam da ću otkriti Nefertitinu mumiju za mesec ili dva”.

Havas kaže da takođe traži Nefertitino prvobitno mesto sahrane. On odbacuje kontroverznu teoriju koju je 2015. izneo dr Nikolas Rivs da je možda skrivena iza zidova grobnice kralja Tuta.

Statua Nefertiti otkrivena u Tel el-Amarni, slikano 1920. godine (foto: bpk / Kunstbibliothek, SMB, Photothek Willy Römer / Willy Römer)

On je 1. septembra započeo nova iskopavanja istočno od Doline kraljeva. „Tražio sam njenu sahranu širom zapadnog dela Doline kraljeva i nisam uspeo da je nađem“, kaže 75-godišnjak. „Arheologija je sreća. Ono što se nadam je da će to biti moja poslednja godina kopanja u Dolini kraljeva. Već sam pogledao pet lokacija, i ako ne mogu da nađem grobnicu, odlazim”.

Ko je bila kraljica Nefertiti?

Nefertiti je bila glavna žena faraona Amenhotepa IV (kasnije Ehnatona) i živela je u 14. veku pre nove ere. Nosila je titule „Velika kraljevska žena“, „Gospodarica radosti“ i „Dama od milosti. Retki su pisani zapisi koji pružaju konkretne istorijske činjenice o njenom poreklu, braku, porodičnom životu, političkom statusu i smrti. Preživele slike i tekstovi su važni izvori informacija, ali omogućavaju različita tumačenja. Iz tog razloga, postoji mnogo nagađanja i raznih teorija o Nefertitinom životu, ali jedva da postoje pouzdana saznanja.

Umalo je obrisana iz sećanja

Nefertitini neprijatelji su se trudili da izbrišu sve dokaze o njenom postojanju. Znamo da je živela negde između 1370. i 1330. pre nove ere, da je bila najomiljenija od dve žene faraona Ehnatona i da su njene titule. Nefertiti je svakako stala uz svog čoveka dok je on preokrenuo vekovnu tradiciju. Oduzeo je bogatstvo i moć od sveštenika mnogih egipatskih bogova. Na njihovo mesto postavio je sebe kao živu inkarnaciju vrhovnog boga sunca – Atona. To je izazvalo kulturnu revoluciju, a Nefertiti je odigrala centralnu ulogu u tome.

Na osnovu umetničkih prikaza vidi se kako Nefertiti usvaja odeću, titule i poze koje su ranije bile rezervisane za muške faraone. Čak je zauzela mesto boginja koje su čuvale uglove sarkofaga njenog muža.

Tajna smrti krajice Nefertiti

Mumije Nefertiti i njenog muža nisu još uvek identifikovane. Takođe, datum i uzrok njene smrti ostaju nepoznati. Do nedavno su istraživači verovali da je ona umrla ili da je bila prognana sa kraljevskog dvora nakon 12. godine Ehnatonove vladavine. S obzirom se njeno ime više ne pojavljuje u kasnijim tekstovima.

Bista kraljice Nefertiti, 18. dinastija, Tel el-Amarna (foto: Staatliche Museen zu Berlin, Ägyptisches Museum und Papyrussammlung / Sandra Steiß)

Međutim, početkom 2012. godine, natpis uklesan u stenu pronađen je u drevnom kamenolomu 10 kilometara severno od Amarne. Natpis potiče iz 16. godine Ehnatonove vladavine i pominje Nefertitino ime i njen položaj “Velike kraljevske žene”. Na osnovu ovog natpisa se može zaključiti da je Nefertiti nadživela svog muža, koji je umro u 17. godini svoje vladavine.

Moguće da je Nefertiti čak i sama vladala kratko vreme nakon Ehnatonove smrti. Faraon Smenkhakare, koji je bio imenovan kao Ehnatonov naslednik, možda je u stvari bio Nefertiti. Iako natpisi to ne potvrđuju.

Protiv takvog tumačenja govori činjenica da je Smenkhkare prikazan zajedno sa svojom “Velikom kraljevskom ženom” Meritaten u privatnoj grobnici u Amarni. Ona je bila najstarija ćerka Ehnatona i Nefertiti.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »