Najstarija figurina na svetu stara je 35.000 godina

Najstarija figurina na svetu stara je 35.000 godina
Venera iz Hohle Felsa (izvor: Wikimedia Commons/World History)

Prva figurina koju je moderni čovek izradio stara je oko 35.000 godina. Figurina Venere je izrađena od kljove mamuta, a pronađena je u pećini Hohle Fels u Nemačkoj 2008. godine.

Ženska figurina izrađena od slonovače mamuta pronađena je u pećini Hohle Fels u jugozapadnoj Nemačkoj. Ova figurica je proizvedena najmanje pre 35.000 godina. To je čini jednom od najstarijih poznatih primera figurativne umetnosti u svetu!

Kada su arheolozi otkrili ovu figurinu, uvideli su da je starija najmanje 5.000 godina od drugih poznatih figurina iz gravetijenske kulture. Među njima su Vilendorfska Venera, Venera iz Kostenkija i slično.

Arheolozi nisu otkrili celu figurinu, već njene delove. Komadi figurine ležali su oko 3 m ispod sadašnje površine pećine na oko 20 m od ulaza u pećinu.

Venera iz Hohle Felsa je skoro kompletna, nedostaju samo leva ruka i rame, ali i glava. Moguće da glava nije namerno izrađena. Umesto glave, iznad širokih ramena figurine nalazi se prsten koji nije u sredini, ali je pažljivo izrezbaren. Verovatno je služio da bi se figurina nosila kao privezak.

Figurina je izuzetno malih dimenzija, oko 5 cm.

Izgled figurine Venere

Oblik sačuvanog dela figurine je asimetričan, sa desnim ramenom uzdignutim iznad leve strane figurine. Ispod ramena, koja su otprilike toliko debela koliko i široka, velike grudi štrče napred. Figurina Venere ima dva kratka uda sa dve pažljivo izrezbarene šake oslonjene na gornji deo stomaka ispod dojki. Svaka ruka ima precizno izrezbarene prste, sa pet jasno vidljivih na levoj i četiri na desnoj ruci. Pupak je vidljiv i anatomski pravilno postavljen. Venera ima kratku, čučnjastu formu sa strukom nešto užim od širokih ramena i širokim bokovima.

Istaknuti seksualni atributi (izvor: The Vintage News)

Noge Venere su kratke, šiljaste i asimetrične, pri čemu je leva noga primetno kraća od desne. Detaljnije su prikazane zadnjice i genitalije. Rascep između dve polovine zadnjice je dubok i nastavlja se bez prekida do prednjeg dela figurine, gde se između otvorenih nogu vidi vulva sa izraženim velikim usnama. Nema sumnje da je prikaz prevelikih grudi, naglašene zadnjice i genitalija rezultat namernog preuveličavanja polnih osobina figurine.

Urezi na figurini

Višestruke, duboko urezane horizontalne linije pokrivaju stomak od područja ispod grudi do pubičnog trougla. Nekoliko od ovih horizontalnih linija proteže se do zadnjeg dela figurice i upućuju na odeću ili neku vrstu omotača.

Mikroskopski snimci pokazuju da su ovi urezi nastali uzastopnim rezanjem po istim linijama oštrim kamenim alatima. Ovako duboki rezovi u slonovači mogući su samo uz primenu značajne sile.

Pored mnogih pažljivo prikazanih anatomskih karakteristika, površina Venere čuva brojne linije i oznake. Vrh Venere pokazuje niz rezova u obliku slova U na približno ravnoj površini koju formiraju vrh grudi i ramena. Na ramenima su sačuvane višestruke oznake, pri čemu su najizraženije kratke, duboke, vertikalno urezane linije duž zadnje strane figurine. Grudi i ruke takođe imaju više kratkih, duboko urezanih linija koje doprinose trodimenzionalnosti skulpture.

Ove oznake podsećaju na razne ureze pronađene na drugim figurinama od slonovače iz Švapske jure. Venera ne pokazuje znake da je bila prekrivena pigmentima.

Ovo je još jedna figurina u nizu kod koje su naglašeni seksualni atributi, a manje istaknuti određeni delovi tela. Naglasak je na obline, a ne na glavi, licu, rukama i nogama. Verovatno je reč o tradiciji koja je praktikovana kroz paleolit među drevnim ljudima.

Iako datumi pokazuju da se radi o periodu kada su u Evropu došli anatomski moderni ljudi, nije isključeno da je možda neko drugi napravio ovu figurinu. Nažalost, ne postoje skeletni dokazi koji bi to opovrgnuli ili potvrdili.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »