Arheološka istraživanja kasnoneolitskog naselja Srednje Polje u Bradarcu kod Aleksinca

Arheološka istraživanja kasnoneolitskog naselja Srednje Polje u Bradarcu kod Aleksinca
Iskopavanja u Bradarcu (izvor: južnevesti)

Nakon dugih 70 godina pauze započeta su nova arheološka istraživanja na teritoriji opštine Aleksinac. Reč je iskopavanjima kasnoneolitskog naselja Srednje Polje u Bradarcu.

Istraživanjima rukovodi dr Dragan Milanović sa Arheološkog instituta u saradnji sa kolegama Jovanom Đajićem i Srećkom Živanovićem.

Pre iskopavanja ovog lokaliteta, dr D. Milanović je tokom realizacije projekata Arheološkog instituta Arheološka prospekcija Aleksinačke opštine i Arheološka prospekcija donjeg toka Južne Morave na prostoru od Niša do Ražnja evidentirao devet lokaliteta iz kasnog neolita.

Arheolozi na terenu, s leva na desno: J. Đajić, dr D. Milanović i S. Živanović (privatna arhiva)

Rezultate geofizičkih snimanja predstavio je 2019. godine u Negotinu na XLII skupu Srpskog arheološkog društva.

Šta se nalazi ispod zemlje?

Geofizičkim istraživanjima (nedestruktivna metoda kojom se otkrivaju arheološke strukture ispod zemlje), u periodu od 2017–2018. godine na tom nalazištu utvrđena je površina i granica naselja i raspored struktura, kao i eventualne promene u kvalitetu sedimenata, koje bi se mogle dovesti u hronološku vezu sa registrovanim arheološkim ostacima.

Površinski nalazi su ukazivali da bi trebalo očekivati naselje iz kasnih faza vinčanske kulture sa strukturama koje su bile izložene dejstvu visokih temperatura.

Istraživanje rova (foto: D. Milanović)

Naselje je zauzimalo površinu od 7 hektara i bilo je ograđeno sa dva sistema rovova, odnosno trostrukim i dvostrukim rovovima, koji najverovatnije potiču iz različitih faza trajanja naselja.

Ostaci gorele naseobinske strukture (foto: D. Milanović)

U sredini severnog sistema rovova je evidentiran ulaz u selo, a u južnom delu naselja veći prostor nezaposednut građevinama. Ukupno je dokumentovano oko 120 gorelih struktura, različitih veličina, raspoređenih u grupama oko slobodnih prostora.

Jedna od glavnih odlika vinčanskih kuća je što su one spaljivane na kraju svog korišćenja. Večita misterija ovog doba je gde su skeletni ostaci ljudi koji su za sobom ostavljali brojne tragove.

Cilj istraživanja ove godine jeste da se potvrde geofizička snimanja.

Nastavak istraživanja u 2022.: Vinčansko utvrđenje na lokalitetu Srednje polje u Bradarcu kod Aleksinca: nastavak istraživanja

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »