Vinčanska figurina “blizanci” sa Gomolave

Vinčanska figurina “blizanci” sa Gomolave

Na Gomolavi je pronađena jedinstvena vinčanska figurina dvoglavog idola “blizanci”. Dugo je bila zaštitni znak Vojvođanskog muzeja.

Arheološko nalazište Gomolava smešteno je na obali reke Save u selu Hrtkovci u Sremu. Zahvaljujući plodnoj zemlji, šumama i obilju divljači ovo mesto bilo je naseljeno u kontinuitetu gotovo 7.000 godina.

Tragovi prošlih života

Debljina kulturnog sloja je u najdebljem delu iznosila šest metara, a u njemu su otkriveni tragovi života koji su obuhvatali period koji je trajao skoro 7.000 godina. Zastupljeni su nalazi od neolita, eneolita, bronzanog i gvozdenog doba, pa sve do srednjeg veka. Najbogatije nalaze, a time i najviše podataka o načinu života na ovom mestu, pružili su ostaci neolitskog naselja iz perioda vinčanske kulture i naselja latenskog perioda, koje je pripadalo Skordiscima.

Prvi stanovnici Gomolave bili su nosioci vinčanske kulture, koji su ovde živeli u periodu od oko 5.000, pa sve do 4.600 godina stare ere.

Debljina profila na Gomolavi (sl. 1 iz kataloga: Rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja arheološkog lokaliteta Gomolava – nekropola u Hrtkovcima 2017/18. godine)

Život u neolitu

Dakle, njeni pripadnici su generacijama živeli na ovom mestu, a bavili su se zemljoradnjom i stočarstvom. O razvijenoj trgovinskoj razmeni svedoči ekskluzivna roba iz dalekih krajeva: nakit od školjki sa Mediterana, sečiva od opsidijana sa Karpata i jedinstvena bakarna narukvica pronađena u jednom grobu. Na ovom lokalitetu je otkrivena najznačajnija nekropola vinčanske kulture, na kojoj je istraženo 27 grobova sa pokojnicima sahranjenim na boku u zgrčenom položaju, uz koje su pronađeni različiti grobni prilozi.

Pripadnici vinčanske kulture bili su vrsni poznavaci grnčarskog zanata i od gline su izrađivali razne predmete vrhunskog kvaliteta i lepote. Najčuvenije su njihove antropomorfne figurine i kultne vaze sa zoomorfnim atributima, koje i danas pobuđuju veliku pažnju i oduševljenje.

Antropomorfna figurina “blizanci”, vinčanska kultura (izvor: Wikidata)

Predstave figura sa dve glave nisu bile tako česte u praistorijskoj umetnosti, pa ostaje nedoumica da li je u pitanju realistični prikaz sijamskih blizanaca ili je u pitanju kultni idol sa odgovarajućim značenjem. Statueta je izložena na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine.

Izvor: Rezultati zaštitnih arheoloških istraživanja arheološkog lokaliteta Gomolava – nekropola u Hrtkovcima 2017/18. godine

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »