Da li je kraljica Kleopatra bila crnkinja?

Da li je kraljica Kleopatra bila crnkinja?

Nakon Netfliksovog trejlera za predstojeću dokumentarnu seriju o kraljici Kleopatri digla se prašina u naučnim krugovima. Kraljica Kleopatra, poslednji vladar Egipta, predstavljena je kao crnkinja.

Dokumentarnu seriju o kraljici Kleopatri režirala je Džejda Pinket Smit, žena Vila Smita. Kleopatru glumi crna glumica Adel Džejms. Džejda je rekla da želi da predstavi crnu kraljicu i da se o “nasleđu i poreklu egipatske kraljice i dalje raspravlja”. Dalje je glumica Adel poručila kritičarima ukoliko se gledaocima ne sviđa izbor glumice da ne moraju da gledaju.

Izbor crne glumice za legendarnu egipatsku kraljicu razbesneo je Egipćane. Naučnici tvrde da je Kleopatra bila evropskog, a ne afričkog porekla. Odnosno, da je reč o ženi svetle puti i helenskih crta lica, kako je istakao Generalni sekretar Mustafa Vaziri Vrhovnog arheološkog saveta u Egiptu.

Iako njena grobnica još uvek nije otkrivena, najbolja svedočanstva o njenim pravim crtama lica i makedonskom poreklu mogu se naći na njenim statuama. Mustafa Vaziri je saopštio da je pojavljivanje heroine u ovom telu falsifikovanje egipatske istorije i nesumnjiva istorijska zabluda. Neophodno je da se za ovakve stvari istraži istorija i naučne činjenice kako bi se osiguralo da se istorija i civilizacije naroda ne falsifikuju.

Bista Kleopatre (© José Luiz Bernardes Ribeiro / CC BY-SA 4.0)

Ono što trebaju kreatori dokumentaraca da urade jeste da se za potrebe snimanja ovakvih dokumentarnih i istorijskih filmova posavetuju sa arheolozima, antropolozima i istoričarima.

Kleopatra je bila evropskog porekla

Među naučnicima postoji opšte slaganje da je Kleopatra bila pretežno makedonskog – grčkog porekla. Naravno, postoje i oni koji sumnjaju da joj je majka imala afričko poreklo. Ali identitet njene majke ostaje nepoznat. Otac Kleopatre bio je Ptolomej XII, koga je nasledila 51. godine pre nove ere.

Najpoznatiji egiptolog Zahi Havas je ponovio, ono što je opšte poznato, da je Kleopatra rođena u Aleksandriji u Egriptu 69. godine pre nove ere u dinastiji Ptolomeja. I da je bila makedonskog-grčkog porekla.

Generalni sekretar je napomenuo da postoji mnogo artefakata i prikaza kraljice Kleopatre na novčićima koji potvrđuju njen pravi oblik, crte i karakteristike lica. I svi artefakti pokazuju helenske (grčke) osobine kraljice Kleopatre, u smislu svetle puti, izduženog nosa i delikatnih usana.

Verovatno Kleopatrin portret nakon smrti (Wikipedia, autor: Ángel M. Felicísimo)

Dr Naser Mekavi, šef egipatskog odeljenja za arheologiju Univerziteta u Kairu je istakao da kraljica Kleopatra VII potiče iz drevne makedonske dinastije koja je vladala Egiptom skoro 300 godina. Nju je osnovao Ptolomej, vojskovođa Aleksandra Velikog. Nakon smrti Aleksandra Ptolomej je postao namesnik Egipta i osnovao je dinastiju Ptolomeja, a onda postaje kralj Egipta.

Ptolomej I se oženio kraljicom Bernikom I, takođe makedonskog porekla. Posle njega njegovi sinovi i unuci nastavili da se žene sa svojim sestrama što je u skladu sa običajem tog vremena. Tako je nastavljeno i sa dolaskom kraljice Kleopatre na presto.

Današnji Egipćani

Inače, bioantropološke analize skeletnih ostataka i mumija i DNK analize drevnih Egipćana pokazale su da oni nemaju obeležja Afrikanaca iz južne Sahare. U smislu oblika lobanje, širine nosa, proširenja gornje vilice, izgleda kose, telesnih organa, raspodele i gustine dlake na telu i slično. Velika raznolikost karakteristika među Egipćana je zbog napretka izgradnja ove zemlje i mešanja sa strancima na njihovoj teritoriji.

Bakarni novac na kome je predstavljena Kleopatra (© The Trustees of the British Museum)

Sve skulpture i statue koje su izradili stari Egipćani na hramovima i grobnicama prikazivali su Egipćane sa osobinama sličnim modernim Egipćanima u pogledu boje očiju, kose, kože, mekoće i gustine kose muškaraca i žena, čak i boju kože i prisustvo obojenih očiju, koje su prikazane na nekim drevnim seoskim statuama.

Ko je bila kraljica Kleopatra?

Poslednji ptolemejski vladar bila je Kleopatra VII (vladala od 51–30. g. p. n. e.). Posle njenog samoubistva Egipat je postao rimska provincija. Kleopatra je bila sedmi, ali najpoznatiji egipatski vladar koji je nosio ovo ime.

Nakon smrti svog oca Ptolomeja XII, Kleopatra je zauzela presto i delila ga je sa jednim od svoje mlađe braće Ptolemejem XIII. Onda je kraju preuzela takozvanu dvostruku krunu, zamenivši svog brata kao jedinog vladara uz pomoć Julija Cezara.

Teško je utvrditi kako je tačno izgledala Kleopatra, odnosno da li je bila lepa. Plutarh je naziva prelepom, a Kasije Dio komentariše njenu zavodljivost. Ali mnogi njeni portreti predstavljaju ženu koju možda ne bismo videli kao lepu, bar ne u konvencionalnom smislu.

Sa njenim samoubistvom 30. godine pre nove ere prestaje da postoji dinastija Ptolomeja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

One thought on “Da li je kraljica Kleopatra bila crnkinja?

  1. Безобразчук је рећи да ако се критичарима не свиђа избор глумице да не морају гледати. Мислим да је то изузетно сујетно, вероватно и гордо. То је као да кажеш нена потребе да критикујеш само занемари али добронамерна критика и поготову ако је конструкривна треба да нам буде и пожељана у нашем животу, свакако понекад у поступцима и раду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »