Arheolozi otkrili rimski put u Rumuniji

Arheolozi otkrili rimski put u Rumuniji
Rimski put (foto: Nacionalni muzej istorije Transilvanije)

Arheolozi iz Nacionalnog muzeja istorije Transilvanije u Kluž-Napoki otkrili su rimski put u centralnom delu grada. Ovaj antički put se i danas koristi.

Otkriveni rimski put je dobro očuvan nakon 2.000 godina, prenosi Agerpress.

Na dubini od oko 80 cm pronađeno je nekoliko fragmenata rimskog puta, pokrivenog pločama i izgrađenog od rečnog kamena, ponekad lepljenog malterom. Orijentacija puta je sever-jug i verovatno je povezana sa uličnom mrežom grada Roman Napoca“, izjavio je za Agerpress arheolog Kristijan Dima iz Nacionalnog muzeja istorije Transilvanije.

On kaže da su putevi koje su pravili Rimljani korišćeni još dugo nakon pada Rimskog carstva. I da se neki koriste i danas, barem njihova trasa.

Rimski putevi i danas u upotrebi

Rimski putevi ponovo su korišćeni nakon pada carstva. Ima mnogo primera u Italiji, Via Apia na primer. Oni se ponovo koriste, rekao je rumunski arheolog.

“Austrijanci su ih ponovo koristili u svom periodu. Nakon toga je i danas očuvan raspored ulica, manje-više, kao u što je bio u rimskom periodu. Identifikovano je nekoliko puteva, i to u naseljima rimskih civila, a posebno u vojnim naseljima.

Deo rumunske putne mreže/trase je i danas očuvan. Posebno u ruralnim mestima”, rekao je Dima. “U većim gradovima, gde je više intervencija, oni nisu baš očuvani. Između mesta koriste se uglavnom isti pravci. U Transilvaniji, gde su bile Habzburško i Austrougarsko carstvo, radili su dosta građevinskih radova, mnogi od njih su modifikovani.”

Rimski put 2.000 godina starosti pronađen u Kluž-Napoki (foto: Nacionalni muzez istorije Transilvanije)

Arheolog Dima je istakao da je za snagu i izdržljivost puteva i drugih konstrukcija koje su pravili Rimljani doprinela i činjenica da su kasnije ponovo korišćeni i održavani. Naravno, i rimska tehnologija koja je bila napredna za to vreme.

Imali su prilično naprednu tehnologiju za to vreme. Napravljena je prilično čvrsta konstrukcija, sa krupnim kamenjem u osnovi, zatim sa sitnim kamenjem i zatim velikim pločama na vrhu, manje-više obrađenim. Feleac pločice, neke od njih zaobljene, korišćene su u Klužu. U manjem obimu, veoma slično onome što je danas sačuvano u Pompeji“, objasnio je Kristijan Dima.

Rimski putevi su bili istaknuti po svojoj ravnosti, čvrstim temeljima, nagnutim površinama koje su pomagale drenažu. Prema novijioj studiji, otkriveno je zašto je rimski beton imao moć samoobnove i zbog čega je dugovečan. Pored pucolane (vulkanskog pepela), koristio se živi kreča. Rimski putevi su bili veoma brzi i bezbedni za putovanje na velike udaljenosti.

Izvor: Agerpress, autor: Marius Septimiu Avram, urednik: Andreea Rotaru, online urednik: Adrian Dãdârla


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »