Arheolozi podigli kraljevsku grobnicu iz kompleksa mauzoleja prvog cara Kine

Arheolozi podigli kraljevsku grobnicu iz kompleksa mauzoleja prvog cara Kine
Vojska od terakote (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Arheolozi su bili primorani da iskopaju kraljevsku grobnicu iz kompleksa mauzoleja prvog cara Kine koga čuva vojska od terakote.

Kraljevska grobnica, puna blaga, pronađena je skrivena među vojskom od terakote.

Ćin Ši Huang je sahranjen u mauzoleju koga čuva čuvena armija od terakote. Ogromni kompleks nalazi se u gradu Sian. Njegova grobnica nikada nije iskopana. Više o tome: Zašto se arheolozi plaše da otvore grobnicu prvog cara Kine?

Iskopavanja oko kompleksa su ranije otkrila oko 8.000 figura terakota ratnika, konja, zvaničnika, akrobata, moćnika i muzičara, i oko 100 drvenih borbenih kola postavljenih da služe caru u njegovom zagrobnom životu.

Mauzolej cara Ćina (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Kraljevski kovčeg sa blagom težak je 16 tona. Smatra se da pripada princu Gaou, jednom od 50 sinova Ćin Ši Hunagu. Arheolozi su 2011. godine otkrili još devet grobnica u tom masivnom mauzoleju, ali im je kineski zakon zabranio da vrše dalja iskopavanja.

Zašto su arheolozi iskopali ovu grobnicu?

Arheolozi su bili primorani da kopaju jer su obilne kiše težile da oštete grobnicu. Doneta je odluka da se grobnica iskopa i izmesti u kontrolisano okruženje. Kovčeg nije bio opljačkan od strane pljačkaša grobova, ali je bio jako propao.

U grobnici su otkrivena brojna blaga. Uključujući oružje i oklop, figurice od žada i 6.000 bronzanih novčića. Tu je bio i par zlatnih i srebrnih kamila i čitav set pribora i posuđa za upotrebu u zagrobnom životu.

Grobnica teška 16 tona (screenshot: Netflix)

Stručnjaci kažu da je čovek izgleda kao ratnik jer mu je priređena velika sahrana. Prema arheolozima, grobnica je verovatno pripadala princu Gaou. Međutim, to može biti i sahrana visokog zvaničnika ili generala u carevoj službi.

Prema „Zapisima Velikog istoričara“ (epska istorija Kine) koju je napisao Sima Kian koja se proteže od kasnog 2. veka p.n.e. do 91. godine p. n. e., princ Gao je tražio da bude ubijen i položen sa svojim ocem u mauzoleju.

Rezultati istraživanja će biti predstavljeni u „Misterija ratnika od terakote“ koji će biti prikazani na Netfliksu 12. juna 2024.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »