Nova ljudska vrsta je otkrivena, ali je trenutno bez imena

Nova ljudska vrsta je otkrivena, ali je trenutno bez imena
Ilustracija (Wikipedia, CC-BY 3.0)

Tim međunarodnih naučnika objavio je otkriće nove ljudske vrste koja se razlikuje od bilo koje druge do sada pronađene. Foslilni ostaci “nove” ljudske vrste, koja još uvek nije dobila ime, stari su 300.000 godina.

Međunarodni tim naučnika opisao je drevni ljudski fosil u časopisu PNAS, koji je otkriven u Kini 2019. godine. Ono što ove fosilne ostatke čini posebnim jeste to da se morfološki razlikuju od ranije pronađenih ljudskih fosila.

Naučnici su proučavali pronađene kosti donje vilice, lobanje i nogu u istočnoj Kini i otkrili da ovaj fosil (HLD 6) ne poseduje karakteristike ranije identifikovanih predaka modernih ljudi (Homo sapiens-a), neandertalaca ili denisovaca. Prema autorima, to mora da znači da potiče od neke vrste koja je evoluirala odvojeno od ove tri.

Pronađeni ofosilni ostaci ovog hominina tek trebaju da budu klasifikovani. Međutim, određene morfološke karakteristike su navele na sumnju.

Fosilizovana vilica i lobanja pripadaju detetu od 12 ili 13 godina, i dok njegovo lice ima crte nalik modernim ljudima, udovi, kalota lobanje i vilica izgleda da odražavaju primitivnije osobine”, napisali su autori.

Rekonstrukcija nove ljudske vrste na osnovu sačuvanih delova lobanje (braon boja) (foto: Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropolog)

Lice hominina je slično strukturirano kao lice moderne ljudske loze, koja se odvojila od Homo erectusa pre 750.000 godina. Donja vilična kost nema bradu, kao što je to slučaj sa denisovcima-izumrlom vrstom ljudskom vrstom iz Azije koja se odvojila od neandertalaca pre više od 400.000 godina. Sve zajedno navodi na to da je ova vrsta dosta bliža starijim izumrlim vrstama.

Mandibula je najviše privukla pažnju istraživača zbog jedinstvenih morfoloških karakteristika. Donja villica ima drevne i moderne ljudske karakteristike. Zbog toga je vrlo moguće da je ovo dete hibrid anatomski modernog čoveka i drevnog hominina.

Svakako, njihova teorija treba dodatno da se potkrepi budućim arheološkim istraživanjima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »