Arheolozi su rešili drevnu misteriju kineske formule za bronzu

Arheolozi su rešili drevnu misteriju kineske formule za bronzu
Drevni kineski bronzani novac (770-476) (izvor: Wikipedia)

Arheolozi su proučavali sastav bronzanih kovanica iz perioda kada je napisan drevni tekst sa formulom za bronzu pre 2.500 godina. Oni su otkrili da novčići sadrže sastojke Jin i Xi. Verovalo se da su to metali poput bakra i kalaja, dve ključne komponente bronze. Međutim, ovi Jin i Xi ostaju zagonetka još neko vreme.

Ruiliang Liu iz Britanskog muzeja u Londonu i prof. A.M. Polard sa Univerziteta u Oksfordu veruju da su oni možda rešili misteriju. Njihov rad objavljen je u časopisu Antiquity.

Pročuvanje drevnih kineskih recepata otkrilo je sastojke Jin i Xi u bronzi, koji nisu bili metali. Već se radi o legurama bogatim bakrom.

Tekst Istočnog Zhoua, Obredi Zhoua, sadrži šest formula, ili recepata, za livenje različitih oblika bronze na osnovu kombinacije dve komponente Jin i Xi. Više od 100 godina precizno tumačenje ove dve komponente je izmicalo objašnjenju. Jin i Xi su, umesto čistih metala, prethodno pripremljene legure bogate bakrom. Što zauzvrat ukazuje na dodatni korak u procesu proizvodnje legure bakarnih predmeta.

Autori su u studiji napisali “Imamo čak i recepte za šest različitih vrsta bronze iz tog perioda, a svi se sastoje od različitih količina dve komponente, Jin i Xi”.

Naučnici su analizirali hemijski sastav kineskih kovanica iz perioda kada je napisan drevni tekst Kao Gong Ji pre 2.500 godina. Iz teksta se saznaje da su kovanice napravljene razblaživanjem bakra sa kalajem i olovom da bi se stvorio željeni oblik bronze mešanjem dve unapred pripremljene legure metala. A to su legura bakra- kalaja-olova i legura bakar-olov.

Najstarija enciklopedija zanatlija

Obredi Zhoua, tekst koji je možda napisan pre 2.500 godina, sadrži Kao Gong Ji. Smatra se najstarijom poznatom enciklopedijom tehnologija na svetu, njen naziv je na različite načine preveden kao „Knjiga različitih zanata“, „Zapis zanatlija“ i „Beleške za ispitivanje zanatlije“. Drevni tekst Kao Gong Ji uključuje hemijske formule za mešanje bronze za pravljenje šest različitih predmeta, od mačeva do muzičkih instrumenata, koristeći različite proporcije sastojaka Jin i Xi.

Bronzani novac u obliku noža iz 4-3. vek p.n.e. analiziran u studiji (izvor: British Museum)

Pokušaji da se ovi procesi rekonstruišu pokušani su više od sto godina, ali su propali“, kaže Liu.

Na savremenom kineskom, Jin znači zlato. Ali u Kao Gong Ji, može li to samo značiti bakar? Ili unapred pripremljena legura bakra, ili možda samo „metal“? O ovome nema konsenzusa. Što se tiče Xi, on se konvencionalno tumači kao kalaj. Ali to je nemoguće, kao što ćemo videti”, istakli su istraživači.

Ova studija je pokazala kako nauka može da pomogne u rešavanju lingvističkih misterija i od značajnog je interesa za arheologe koji proučavaju drevne kineske metalurške tehnologije. Ovakve studije mogu dodatno da pomognu istraživačima da bolje protumače drevne tekstove.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »