Arheolozi su u Solunu pronašli sahranu gotskog ratnika sa oružjem u ranohrišćanskoj bazilici

Arheolozi su u Solunu pronašli sahranu gotskog ratnika sa oružjem u ranohrišćanskoj bazilici
Savijeni gotski mač (izvor: AMNA)

Nedavno su arheolozi pronašli sahranu gotskog ratnika sa oružjem u ranohrišćanskoj bazilici u Solunu. Ono što je posebno interesantno u vezi sa ovim otkrićem jeste činjenica da je ovo prvo sahranjivanja ovakvog tipa ne samo u Solunu već i u širem regionu rimske Makedonije.

Izuzetno otkriće napravila je grupa arheologa koji rade na hrišćanskoj trobrodnoj bazilici iz 5. veka. Istraživanja se sprovode u blizini stanice Sintrivani, novog metro sistema u Solunu, koji je u izgradnji.

Sahrana Gota u ranohrišćanskoj crkvi

Skelet muškarca iz 5. veka pronađen je u južnom delu ranohrišćanske crkve, istaknuto je na Greekreporter-u.

Njabolje je bio očuvan gvozdeni mač koji je pronađen savijen ili „sklopljen” kako je opisala arheolog Melina Paisidou. Zadivljujući deo ovog otkrića bila je činjenica da je uprkos sahrani koja se odvija u hrišćanskoj bazilici, presavijeni mač znak drevnih paganskih rituala. Kelti su namerno savijali svoje mačeve.

Ranohrišćanske grobnice kod budućeg metroa (foto: Erricos Maniotis)

Prema arheolozima, ovo je dokaz da ovaj ratnik, uprkos činjenici da je najverovatnije prihvatio hrišćanstvo i tadašnje rimske običaje, nije zaboravio svoje gotske korene. Njegova pogrebna praksa je uključivala običaje ukorenjene u paganskoj tradiciji.

Šta će Goti u Solunu?

Pretpostavka je da je ratnik živeo i umro u Solunu negde oko 430-450. godine, u vreme cara Teodosija. Vizantija je zapošljavala gotske plaćenike.

Bili su iskusni ratnici i imali su reputaciju da su dobri ratnici”, rekla je Pasiodu za Kathimerini portal.

Prema istorijskim izvorima, tokom vizantijskog perioda, Solun je dugo bio baza gotskih najamnika koji su dolazili iz gotskog stanovništva koje je car Teodosije naselio na širem području Balkana da čuvaju granice Carstva.

Bazilika u Solunu u kojoj je pronađen gotski ratnik

Trobrodna hrišćanska bazilika otkrivena je u zapadnom delu podzemne stanice grada Sintrivani. Sagrađena je na mestu starije bogomolje iz 4. veka.

Skeletni ostaci ratnika sa oružjem u grobu (izvor: AMNA)

U ovoj zgradi se nalazio i pod od mozaika, na kojem se vidi stabljika vinove loze sa pticama na granama, uključujući mitskog „Feniksa“. Mozaik je bio vidljiv još u početnoj fazi korišćenja bazilike.

Solun je izrastao u važno trgovačko čvorište smešteno na Via Egnatia, rimskom putu koji je povezivao Vizantiju (kasnije Konstantinopolj) sa Dyrrhachium (sada Drač u Albaniji). Što je olakšalo trgovinu između Evrope i Azije.

Grad je postao glavni grad jedne od četiri rimske oblasti u Makedoniji, zadržavajući privilegije, ali je njime vladao pretor i imao je rimski garnizon.

Za kratko vreme u 1. veku pre nove ere, Thessaloniki je bio i glavni grad svih grčkih provincija pod rimskom vlašću. Kada je 379. godine rimska prefektura Ilirik podeljena između Istočnog i Zapadnog Rimskog carstva, Solun je postao prestonica nove prefekture Ilirik.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »