Arheolozi tragaju za ostacima manastira Rakovica

Arheolozi tragaju za ostacima manastira Rakovica
Potraga za manastirom Rakovica (Ustupljena fotografija/ZZSK Beograd)

Ove godine započeta su probna arheološka istraživanja lokaliteta Manastirište u selu Zuce kako bi se utvrdio prvobitni položaj manastira Rakovica.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ove godine je započeo probna arheološka iskopavanja lokaliteta Manastirište u selu Zuce, u cilju utvrđivanja prvobitnog položaja manastira Rakovica.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture i uz podršku sestrinstva Manastira Rakovica.

Lokalitet Manastirište (Namastirište) nalazi se na granici današnjih katastarskih opština Zuce i Vrčin. Smešten je na potesu Zavojice na blagom uzvišenju, nedaleko od izvora. Udaljen je od Beograda 15 km.

Zavod je ovu ideju započeo još 2007. i 2008. godine, u cilju pronalaska ostataka prvobitnog manastira Rakovice. Tada je kolega arheolog Zoran Simić iskopavao lokalitet Stari Manastir Rakovica, na kome nije pronašao tragove manastirskog kompleksa“, rekla je za portal Ksenija Milenković, rukovodilac iskopavanja.

Arheološki materijal (Ustupljena fotografija/ZZSK Beograd)

O postojanju manastira postoje i pisani izvori. Najstariji pisani dokument, u kome se pominje manastir Rakovice, potiče iz 1502. godine u putopisu Feliksa Petančića, a štampan je u Beču 1522. godine. Manastir Rakovica se takođe pominje u turskom popisu iz 1560. godine zajedno sa ostalim crkvama i manastirima u okolini Beograda.

Na osnovu konfiguracije terena, pisanih izvora, kazivanja meštana i narodnih predanja lokalitet Manastirište predstavlja sledeće mesto na kome bi trebalo tražiti ostatke prvobitnog manastira Rakovice.

Nakon krčenja terena izvršeno je geofizičko snimanje, posle čega su započeta arheološka iskopavanja. Do sada su pronađeni skeletni ostaci najmanje tri individue, arheološki pokretni materijal kao i ostaci građevinske strukture čija namena još uvek nije definisana.

Zbog loših vremenskih uslova i niskih temperatura rad je prekinut i biće nastavljen čim vremenski uslovi dozvole.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

One thought on “Arheolozi tragaju za ostacima manastira Rakovica

  1. Seljani iz sela Rakovica (između Jajinaca i kumodraške šume) tvrde da se ostaci manastira Rakovica i danas tamo nalaze. Pokazivali su mi neke navodne kamene ostatke tog manastira pored rakovačkog potoka, nedaleko od njegovog izvora u kumodraškoj šumi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »