Dečaci različitog etničkog porekla sahranjeni zajedno tokom hunskog perioda

Dečaci različitog etničkog porekla sahranjeni zajedno tokom hunskog perioda
Dvojna sahrana dečaka iz hunskog perioda (foto: Science in Poland)

Arheolozi su otkrili najraniju grobnicu Huna u Poljskoj. U grobnici su bila sahranjena dva dečaka različitog etničkog porekla. Jedan je imao veštački deformisanu lobanju.

Poljski arheolozi otkrili su dvojni grob dva dečaka iz perioda migracije u blizini Krakova. U grobnici su pronađeni i ostaci psa, mačke i vrane. Rezultati istraživanja opisani su u časopisu Journal of Archaeological Science Reports.

Jedan dečak je imao oko 7-9 godina, a drugi oko 8-9 godina i imao je veštački deformisanu lobanju.

Naučnici su sproveli genetske analize i analize stabilnih izotopa kako bi otkrili poreklo i ishranu hunskih dečaka. Njihova ishrana bila je slična i bogata proteinima. Genetička analiza pokazala je za prvo dete evropsko poreklo, a za drugo azijsko. Analiza izotopa stroncijuma rasvetlila je poreklo pojedinaca. Prvi dečak nije bio lokalnog porekla, dok drugi jeste i potiče iz Panonske nizije.

Veštački deformisana lobanja (foto: Niebylski et al. 2024, Journal of ArchaeologIcal Science Reports)

Hunske sahrane su datovane C14 analizom koja je pokazala da su dečaci sahranjeni 395-418. godine. Ove sahrane su najranije sahrane Huna u Poljskoj.

Zanimljivo je to da ova dva dečaka nisu bila biloški povezana, čak su imala različito poreklo, a bila su sahranjena zajedno. Kako su se ova dva dečaka onda upoznala i zašto su bila zajedno sahranjena?

Retka i zanimljiva sahrana Huna

Pored toga što je ovo prva takva grobnica sa decom iz hunskog perioda u Poljskoj, posebnost ovog otkrića ogleda se u tome što su dečaci različitog etničkog porekla.

Inače, dečiji hunski grobovi sa veštačkom deformacijom lobanje pronalaženi su Hrvatskoj i Nemačkoj.

Rekonstrukcija lica (foto: Niebylski et al. 2024, Journal of ArchaeologIcal Science Reports)

Obe sahrane su zanimljive. Dečaci su vršnjaci. Jedan dečak imao je veštački deformisanu lobanju i bio je sahranjen u standardnom anatomskom položaju na leđima. Bio je bogato sahranjen sa zlatnom minđušom, gvozdenim nožem, srebrnim kopčama za pojas i glinenom posudom.

Dok je drugi dečak „Evropljanin“ bio postavljen na stomak. Njegova glava bila je pomerena u predelu oko noge nakon sahranjivanja. Takođe, njegove kosti su bile izuzetno glatke, kao da mu je telo podleglo toplotnoj postmortalnoj obradi. Odnosno da mu je telo „skuvano“ kako bi se ostaci zaštitili od raspadanja. Budući da su postojali različiti običaji u to vreme, onda i ne treba da iznenađuje i ovaj.

Grobni nalazi iz groba dečaka sa veštački deformisanom lobanjom (foto: Niebylski et al. 2024, Journal of ArchaeologIcal Science Reports)

Treba napomenuti da grobnica potiče iz 395–418. godine, kada su tela spaljivana na lomačama u Poljskoj. Ovo “kršenje” kulturnih običaja navelo je istraživače da spekulišu da je Evropljanin možda žrtvovan ili je bio sluga.

Istraživanje je izuzetno zanimljivo, kako zbog otkrića, tako i zbog toga što je ovo verovatno prvi dokaz prisustva Huna u Poljskoj.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »