Drevni potopljeni grad star 3.400 godina izronio je iz reke Tigar usled ekstremnih suša

Drevni potopljeni grad star 3.400 godina izronio je iz reke Tigar usled ekstremnih suša
Drevni grad izronio iz reke Tigar (foto: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Tim nemačkih i kurdskih arheologa istražio je 3.400 godina star grad koji je izronio iz reke Tigar. Drevni grad je iz doba carstva Mitani i bio je potopljen izgradnjom rezervoara Mosul. Međutim, zbog nižih vodostaja usled ekstremnih suša, ponovo je izronio.

Poslednjih meseci, Irak je posebno teško pogođen ekstremnom sušom, a rezervoar Mosul se smanjuje kako se voda vadi da usevi ne bi propali.

Grad, koji se nalazi u današnjem Kemuneu u Kurdistanskoj regiji Iraka, ima palatu i nekoliko velikih zgrada koje bi mogle biti drevni grad Zakhiku. Nekada važan centar u carstvu Mitani (1550-1350. godine p.n.e.).

Izuzetno otkriće jeste arhiva sa glinenim pločicama ispisanim klinastim pismom, istaknuto je u saopštenju za javnost.

Uticaj klimatskih promena na kulturno nasleđe

Sve veće klimatske promene na našoj planeti otkrivaju tajne skrivene milenijumima. To nažalost ima pogubne posledice na očuvanje kulturnog nasleđa. Pored toga što artefakti izranjaju iz zemlje, oni su odličan mamac za divlje kopače. Mnogi lokaliteti će biti potopljeni zbog povećanja nivoa mora.

Keramičke posude koje sadrže glinene pločice (foto: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Arheološki lokaliteti u Sibiru i sav sadržaj u zaleđenim grobnicama će nestati i propasti u dodiru sa kiseonikom. Mumije iz Perua koje su prirodno mumificirane na otvorenom u pustinjama zbog vlažnosti u vazduhu će isto da propadnu. Velike kiše će dovesti do klizišta, a pojedini delovi lokaliteta će završiti u rekama. Pored toga što, možda, sa jedne strane klimatske promene otkrivaju potonule gradove, sa druge strane to ima mnogo veće posledice.

Drevni grad ponovo se pojavio uzbog suše

Irak je jedna od zemalja na svetu najviše pogođenih klimatskim promenama. Jug zemlje već mesecima pati od ekstremne suše. Da bi se sprečilo isušivanje useva, velike količine vode su povučene iz rezervoara Mosul – najvažnijeg iračkog skladišta vode. To je dovelo do ponovnog pojavljivanja grada iz bronzanog doba koji je bio potopljen pre nekoliko decenija bez ikakvih prethodnih arheoloških istraživanja.

Glinene pločice ispisane klinastim pismom (foto: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Pored palate, koja je već zabeležena u kratkoj kampanji 2018. godine, arheolozi su mapirali velike delove grada i dokumentovali palatu, nekoliko velikih zgrada, utvrđeni zid, kule, višespratne skladišne zgrade i industrijski kompleks.
Ono što posebno zapanjuje jeste da su zidovi ovih zgrada veoma dobro očuvani, ponekad visoki i po nekoliko metara. Radi se o konstrukcijama od ćerpiča koje su pod vodom više od 40 godina, navodi istraživački tim. Razlog za to je što je grad osnovan oko 1350. godine p.n.e. uništen u zemljotresu, a urušeni gornji delovi zidova zatrpali su zgrade.

Posebno je zanimljivo otkriće pet keramičkih posuda koje su sadržale arhivu od preko 100 glinenih pločica ispisanih klinastim pismom! Pravo je čudo da su se i one sačuvale, s obzirom da se radi o nepečenoj glini. Pločice potiču iz srednjeg asirskog perioda, nakon što je zemljotres pogodio grad.

Neke glinene pločice, koje mogu biti slova, čak su i dalje u svojim glinenim kovertama. Istraživači se nadaju da će ovo otkriće pružiti važne informacije o kraju grada iz perioda Mitani i početku asirske vladavine u regionu.

Grad je ponovo potopljen

Nakon što su arheolozi istražili drevni grad, on je ponovo potopljen. Arheolozi, očigledno, nisu uspeli sve da istraže.

Arheološki lokalitet je sačuvan za buduća istraživanja (foto: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Ali su preduzeti koraci da se osigura da će biti sačuvan za buduća iskopavanja, kada se voda ponovo povuče. Ruševine su zapečaćene plastičnim pokrivačima koji će sprečiti buduću eroziju i degradaciju u godinama koje dolaze.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »