Arheolozi su otkrili 250 sarkofaga i 150 bronzanih statuta na nekropoli Sakara u Egiptu

Arheolozi su otkrili 250 sarkofaga i 150 bronzanih statuta na nekropoli Sakara u Egiptu
Sarkofazi (izvor: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Arheolozi iz Arheološke misije Sakara otkrili su 250 sarkofaga i 150 bronzanih statua na nekropoli Sakara u Egiptu. Arheološka iskopavanja traju od 2018. godine.

Arheološki tim je još 2020. godine otkrio 100 drvenih sarkofaga. Ovaj put je taj broj mnogo veći.

U novoj sezoni istraživanja arheolozi su iskopali 150 bronzanih statua koje prikazuju staroegipatske idole kao što su: Anubis, Oziris, Izida, Hator, Min i Bastet. Pronašli su i nekoliko predmeta koji se koriste za ritualne aktivnosti.

Drvene statue boginja Izide i Neftide (izvor: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Jedan takav predmet je sistrum – staroegipatski udarački instrument koji se koristio u plesovima i verskim ceremonijama. Naročito u obožavanju boginje Hator.

Arheolozi su pronašli dve obojene drvene statue boginja Izide i Neftide koje su predstavljale ožalošćene. Otkriven je i bunar sa grobom iz oko 1500. pre nove ere sa ukrasima poput ogrlica, narukvica, minđuša i bronzano ogledalo.

Iskopavanjima je pronađeno niz bunara za sahranjivanje. U bunarima su bili obojeni drveni sarkofazi iz kasnog perioda Egipta (525-332. godina p.n.e.). Čini se da su sarkofazi ostali neoštećeni od pljačkaša grobnica i još uvek sadrže sahrane i razne ukrase.

Bronzane statue (izvor: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities)

Tim arheologa je pronašao komad papirusa unutar jednog sarkofaga koji bi mogao biti iz knjige mrtvih. Tekst se sastoji od magijskih čarolija namenjenih da pomognu putovanju umrle osobe kroz Duat, ili podzemni svet, i u zagrobni život. Tekst je prenet u Egipatski muzej u Tahriju na čuvanje i prevod hijeroglifa.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »