Nova arheološka otkrića u „Sibirskoj dolini kraljeva“

Nova arheološka otkrića u „Sibirskoj dolini kraljeva“
Sibirska dolina kraljeva (izvor: Nauka W Polsce)

Arheolozi koji istražuju u “Sibirskoj dolini kraljeva” objavili su da su otkrili grobnu humku u kojoj se nalazi bogato dekorisano blago od pre 2.500 godina.

Istraživanja je obavio poljsko-ruski tim sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu i Državnog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburg. Istraživači su sproveli istraživanje drevne grobne nekropole (poznate kao „Sibirska dolina kraljeva“) na severu Tuve, autonomne republike na prostoru južnog Sibira.

Takozvana “Sibirska dolina kraljeva”, nazvana po egipatskoj dolini kraljeva, nalazi se u azijskom delu Ruske Federacije. Svoje ime je dobila zbog brojnih monumentalnih kurganskih grobnica, često prepunih blaga koje pripadaju kraljevskim porodicama.

Otkriveni lokalitet je povezan sa kulturom Skita, nomadskim narodom poznatim još u 9. veku pre nove ere, koji je migrirao na zapad iz centralne Azije u južnu Rusiju tokom 8. i 7. veka pre nove ere. Skiti su bili poznati po svojoj ljubavi prema ratovanju. Njihova dostignuća opisao je, između ostalih, poznati grčki istoričar Herodot.

Novo otkriće na nekropoli

Tim je ‚ove godine identifikovao dve nove humke na nekropoli pored velikog broja ostalih. U prvoj humci nalazila se drvena grobna komora izgrađena na okviru čvrstih greda.

Sahrana žene sa detetom unutar drvene grobne komore (izvor: PAP)

U njoj je bila pohranjena 50-godišnja žena i dete od 2-3 godine. Od grobnih priloga su primećen različiti zlatni ukrasi, gvozdeni nož, bronzano ogledalo i bogato dekorisan komad nakita (pektoral) u obliku polumeseca ili meseca.

Pektorali su se smatrali simbolima pripadnosti nekoj društvenoj grupi, kasti, možda ratnicima – barem muškarcima. Stavljanje ovih predmeta u ženski grob je veoma zanimljivo odstupanje od ovog običaja. To svakako dokazuje jedinstvenu ulogu pokojnika u zajednici stanovnika Doline kraljeva”- smatra arheolog dr Oleščak sa Jagelonskog univerziteta u Krakov.

Zlatni predmeti pored glave žene (izvor: PAP)

Pored toga, pronađeni su ostaci nekoliko organskih predmeta, uključujući dršku strele, dršku sekire, fragment tobolca i drveni češalj koji je kožnom omčom bio povezan sa bronzanim ogledalom.

Prema istraživačima, sahrane datiraju iz 6. veka pre nove ere i verovatno su pokojnici bili pratnja nekog skitskog plemića (čiija je najveća grobna humka u centru nekropole), za koje je u tom periodu ova oblast u Tuvi bila jedan od najvažnijih ritualnih centara čitavog skitsko-sibirskog sveta.

Arheolozi su takođe pronašli dokaze da je blago od bronzanih predmeta najverovatnije namerno deponovano oko perimetra humke. O tome svedoči i istraživanje metal-detektorom kojim je registrovano nekoliko desetina razbacanih bronzanih predmeta zbog dubokog oranja zemlje tokom 20. veka, jer je tu postojala farma.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »