Izraelski arheolozi iskopali ostavu od 44 zlatnih novčića iz 7. veka

Izraelski arheolozi iskopali ostavu od 44 zlatnih novčića iz 7. veka
Otkriveni zlatnici iz 7. veka (foto: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority)

Arheolozi iz Izraelske uprave za antikvitete otkopali su ostavu od 44 zlatnika koja potiču iz 7. veka. Na novčićima od čistog zlata nalaze se likovi careva Foke (602-610) i Iraklija (610-644). To je navelo stručnjake da veruju da su bili skriveni tokom muslimanskog osvajanja oblasti u oko 635. godine.

Zlatni solidi teže oko 170 grama. Zlatnici su pronađeni u Banijasu, nekada poznatom kao Paneja.

Većina novčića je od vizantijskog cara Iraklija“, rekla je Gabrijela Bijovski, stručnjak za antičke novčiće koja je ispitivala ostavu, u saopštenju za javnost.

Ono što je posebno interesantno jeste da je u njegovim ranim godinama kao cara na novčiću bio prikazan samo njegov portret, a nakon kratkog vremena pojavljuju se i slike njegovih sinova“.

Novčići otkrivaju i nove detalje o ekonomiji poslednjih 40 godina vizantijske vladavine na tom području.

Otkriće odražava specifičan trenutak u vremenu, kada možemo zamisliti vlasnika kako krije svoje bogatstvo u opasnosti od rata, nadajući se da će se jednog dana vratiti da povrati svoju imovinu“, rekao je Joav Lerer, direktor iskopavanja.

Retrospektivno, znamo da je imao manje sreće.”

Vizantijska imperija, sa središtem u današnjem Istanbulu, bila je nastavak Rimskog carstva nakon njegovog kolapsa na zapadu. Odnosno nakon što su varvarska plemena zauzela Rim 410. godine. Istočno carstvo će trajati još 1.000 godina, ali je izgubilo nekoliko svojih provincija do muslimanskih osvajanja u 7. veku. Otprilike u vreme kada su novčići bili skriveni u zidu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »