Kako je zaista umro Tutankamon?

Kako je zaista umro Tutankamon?
Zlatna maska i zlatna kočija Tutankamona

Tutankamon je najpoznatiji mladi faraon čija je smrt vekovna arheološka misterija. Dečak kralj je dočekao neočekivanu i bolnu smrt, zbog čega je brzo sahranjen u grobnici koja nije bila njemu namenjena. Iako se spekulisalo da je njegova smrt posledica pada sa kočije, nije bilo čvrstih dokaza, do nedavno.

Faraon Tutankamon najpoznatiji je egipatski faraon, ali ne zbog svog mesta u istoriji, već zbog bogate grobnice koju je otkrio Hauard Karter 1922. godine.

Kralj je prevremeno preminuo, a njegova smrt je jedna od velikih arheoloških misterija.

Moguće da je mladi kralj umro nakon što je pao sa svojih kočija.

Tutankamon je verovatno prva osoba u Africi koja je stradala u saobraćaju, barem tako spekulišu autori nove studije objavljene u South African Journal of Surgery.

Autori studije su prikupili neophodne podatke kojima podržavaju tu teoriju da je Tutankamon umro zbog posledica saobraćajne nezgode ili nesreće, koja mu je oštetila unutrašnje organe i donela smrtonosne prelome.

Tutankamon je bio sahranjen brzo zbog načina na koji je umro

Njegova smrt je bila brza, kao i priprema njegove mumije za pogrebni ritual. Takođe, veruje se da njegova grobnica zapravo nije bila njemu namenjena. Bila je mala i brzinski adaptirana za kralja. Čak i sadržaj grobnice ukazuje da je sve bilo pripremljeno na brzinu.

Mumija Tutankamona bila je veoma loše pripremljena u poređenju sa drugim mumijama faraona 18. dinastije.

Korišćen je višak smole koja je ugljenisala kožu i pretvorila omote mumije u puku čađ. Obilne količine smole su takođe prouzrokovale da se mumija zalepi za unutrašnji kovčeg i masku za lice. Kao rezultat toga, Hauard Karter nije mogao da ukloni telo netaknuto. Uklonjena je po komadima i nanela je velika oštećenja na glavi i udovima. S obzirom na prekomernu upotrebu smole, moguće je da je, kao deo ishitrene sahrane, štetno uticao i na proces balzamiranja“, napisali su autori u radu.

Prema objavljenoj studiji veličina i sadržaj grobnice pružaju zanimljiv dokaz da je Tutankamon pretrpeo neočekivanu i iznenadnu smrt. Zbog toga je pogrebni ritual i priprema grobnice za sahranu obavljena na brzinu.

Zdravstvena slika mladog kralja Tutankamona

Rezultati istraživanja Tutankamonove mumije su pokazali da je još u ranom detinjstvu imao kongenitalni deformitet, odnosno iskrivljeno levo stopalo. Takođe, pretrpeo je težak prelom donjeg dela leve butne kosti, iznad kolena, neposredno pre smrti. Nedostaju grudna kost i prednji deo grudnog koša.

Prelom koji je pretrpeo na butnoj kost se jako retko dešava kod dece koja se povređuju kada se igraju ili trče. Ovakav tip otvorenog preloma nastaje usled saobraćajne nesreće, pada sa velike visine ili se javlja kod sportskih povreda.

U grobnici sa Tutankamonom nalazila se kola sa istrošenim točkovima, „što ukazuje da je možda uživao u vožnji kočija često i sa zadovoljstvom“.

S obzirom da je u mladosti imao urođeni deformitet stopala, i da su pronađeni brojni štapovi za hodanje i da je prikazan kako koristi luk i strelu dok sedi, su jedan dokaz zašto je voleo kočiju i zašto je koristio za kretanje.

Prelomi usled pada sa kočije

Što se tiče preloma butne kosti, on može dovesti do iznenadne smrti usled akutnog gubitka krvi ili zbog infekcije ukoliko se ne tretira antibioticima, kao što bi to moglo danas. Nakon određenog vremenskog perioda smrt je neizbežna. Nije bilo tragova zarastanja na distalnom delu butne kosti, što je jasan pokazatelj da je prelom nastao u trenutku smrti.

Još pre jednog veka, složeni prelomi su imali veoma visok mortalitet zbog infekcije i drugih komplikacija. Stoga bi pre 3.500 godina, bez pristupa antibioticima, smrt od teškog preloma bila vrlo verovatna“, napisali su autori.

Naime, u predelu grudnog koša su česti prelomi u saobraćajnim nezgodama kod dece. Takva situacija je bila moguća kod Tutankamona, zbog čega su nastale komplikacije i sa srcem i plućima. „Nakon njegove smrti ovi oštećeni delovi tela su uklonjeni tokom procesa mumifikacije“, naveli su autori u studiji. Srce i pluća Tutankamona nisu bila smeštena u kanopskim vazama pored mumije, kako je to inače praksa tokom mumifikacije.

Tutankamon je pao sa kočije

Predlažemo da je faraon Tutankamon pao sa svojih kočija zbog slabe leve noge. Tokom pada zadobio je višestruke povrede uključujući traumu grudnog koša i složeni prelom butne kosti“, zaključuju autori studije.

Postojeći dokazi idu u prilog ranije pomenutoj tezi da je glavni uzrok smrti kralja Tutankamona bio pad sa kočije, odnosno komplikacije koje su nastale zbog toga.

Nakon više milenijuma saobraćajne nezgode su postale izuzetno veliki problem u modernom društvu. Svakog dana u saobraćaju umre oko 4.000 ljudi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »