Koju šminku i koju boju su najviše volele Rimljanke, to su arheolozi saznali

Koju šminku i koju boju su najviše volele Rimljanke, to su arheolozi saznali
izvor: Wikipedia

Arheolozi su u Turskoj iskopali retke proizvode za šminkanje u 10 različitih boja. Ovu šminku su koristile Rimljanke pre više od 2.000 godina.

U drevnom gradu Aizanoi koji se nalazi u turskoj provinciji Kutahja, arheolozi su iskopali ostatke kozmetičkih proizvoda. U njih spadaju nakit, dodaci za kostu i set za šminkanje.

Arheološki tim je takođe otkrio različite natpise koji pružaju uvid u osnivanje i rad drevnih prodavnica u rimskom periodu.

Drevni grad Aizanoi je jedan od najznačajnijih gradova iz rimskog perioda. Arheološka iskopavanja započeta su 1926. godine.

Profesor Gohan Đoškun sa Odeljenja za arheologiju sa Univerziteta Dumlupinar rekao je za Anadolu Agency da je njegov tim otrkio drevne prodavnice zakopane na pijaci.

Utvrdili smo da je mesto koje smo u potpunosti otkrili bila prodavnica u kojoj se prodaju kozmetički proizvodi poput parfema, nakita i šminke. Prilikom iskopavanja ovde smo naišli na veliki broj bočica parfema. Pored ovih, tu su i predmeti od nakita. Među tu su razne perle koje pripadaju proizvodima kao što su ukosnice i ogrlice koje koriste žene.“

Zanimljivo otkriće su rumenilo i senke za oči, šminka koju su Rimljanke koristile.

Znamo da su Rimljanke čuvale svoje senke i rumenila u školjkama“, rekao je profesor.

Profesor je otkrio da su pronašli proizvode za šminkanje u 10 različitih boja. Boje koje najviše preovladavaju i koje su Rimljanke prefirale jesu crvena i ružičasta.

Određene boje su volele Rimljanke

Najveće iznenađenje za arheologe bili su pigmenti u kozmetici poput senke za oči ili rumenila koje danas koriste žene.

Nažalost, nisu se baš najbolje sačuvali. Pronađeni su sitni komadi od 1 ili 2 milimetra.

Rimljanke su se šminkale tako što bi koristile različite prirodne supstance. Da bi dodale boju svojim obrazima stavljale bi crveni oker, crveno olovo i cinober kao rumenilo.

One su koristile i kohl kako bi potamnile kapke. Kohl ili kajal je štitio od sunčevih zaraka. Obrve bi isto bile potmanjene i lepo oblikovane, što je bila uobičajena praksa i marker lepote. Više o kohlu: Staroegipatska kajal šminka je imala višestruku namenu, a koristili su je i žene i muškarci

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »