Statue moćnih egipatskih faraona pronađene u Heliopolisu

Statue moćnih egipatskih faraona pronađene u Heliopolisu
Polomljena stauta sa prikazom Ramzesa II (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Arheolozi su u Egiptu otkrili slomljene statue moćnih faraona u Hramu sunca u Heliopolisu.

Egipatsko Ministarstvo turizma i antikiviteta objavilo je saopštenje o otkriću ostataka Hrama sunca zajedno sa fragmentovanim statuama moćnih egipatskih faraona.

Heliopolis je danas arheološko nalazište, a nekada je bio veliki grad u blizini današnjeg Kaira. Na grčkom jeziku znači “Grad sunca”. Jedan je od najstarijih gradova starog Egipta koji datira iz preddinastičkog perioda. Bio je kultni centar boga sunca Atuma (koji se kasnije poistovetio sa Ra, a zatim i Horusom). Faraon Kheperkare Nakhtnebef iz 30. dinastije sagradio je hram u Heliopolisu njemu u čast.

Fragmenti otkrivenih statua prikazuju Ramzesa II, Ramzesa IX, Horemheba i Psamtika I.

Ostaci Hrama sunca u Heliopolisu (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Tim arheologa sa Instituta za egiptologiju na Univerzitetu u Lajpcigu, koji radi u saradnji sa egipatskim Ministarstvom turizma i antikviteta, otkrio je još ostataka hrama sunca tokom iskopavanja u okolini Otvorenog muzeja Matrija.

Oni su pronašli tragove podova napravljene od belog pepela i ćerpiča (nepečena opeka napravljena od blata sušeog na suncu). Znatan broj broja kvarcitnog kamena iz doba Horemheba, koji je bio poslednji faraon 18. egipatske dinastije, je takođe otkriven.

Statue ostalih faraona (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

Iskopavanja su takođe otkrila klesarske radvoe iz vladavine Psamtika II, faraona koji je vladao tokom 26. dinastije. Potom delove podova od krečnjaka, kraljevsku statuu koja tek treba da bude identifikovana, osnovu statue kralja Ramzesa II i veliki natpis ispisan na rozem granitu.

Arheološka misija se bavi iskopavanjem u blizini hrama sunca od 2012. godine. Tokom poslednje sezone iskopavanja arheolozi su uspeli da otkriju delove ostataka hrama pored velikog broja statua koje datiraju iz različitih epoha staroegipatske civilizacije.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »