Ljubavnici iz Valdara 6.000 godina u večnom zagrljaju

Ljubavnici iz Valdara 6.000 godina u večnom zagrljaju

 3,809 

“Ljubavnici iz Valdara” je naziv za dve osobe sahranjene u večnom zagrljaju pre 6.000 godina. Zagrljeni skeleti otkriveni su 2007. godine u neolitskom grobu u blizini sela Valdaro u Italiji.

Fascinantno je to da je njihov položaj tela namešten u zagrljaj tek nakon njihove smrti. Zanimljivo je i to da tokom neolita dvojnih sahrana gotovo da nema. Što njihovu sahranu i položaj čini jedinstvenim. Ljubavnici iz Valdara su jedini primer dvojne sahrane u severnoj Italiji.

Fizički antropolozi smatraju da par nije bio stariji od 20 godina i da je njihova telesna visina iznosila oko 157 cm. Što je tipično za period neolita.

Fizički antropolozi smatraju da par nije bio stariji od 20 godina

 Nakon pregleda skeletnih ostataka utvrđeno je da nisu umrli nasilnom smrću. U početku su istraživači sumnjali zbog kremenih alatki koje su kod njih pronađene. Kod muškarca u predelu vrata nalazio se kremeni vrh strelice, dok je kod žene bile dugačka kremena oštrica duž butine, kao i dva kremena noža ispod karlice.

Pročitajte još:

Međutim, verovatno da su kremene alatke sahranjene sa njima kao grobni prilozi.

Ljubavnici iz Valdara u večnom zagrljaju

Arheolog Menoti je odlučio da se par ne razdvaja i da ih treba premestiti i sačuvati onako kako su pronađeni. Stoga je arheološki tim tokom iskopavanja iskopao čitav blok zemlje u kome su njih dvoje sahranjeni i premestili su ih u drvenu kutiju.

Potom su sa lokaliteta “ljubavnici iz Valdara” poslati u Muzej Civici u Komu, a u septembru 2011. godine, ljubavni par je javno izložen u Arheološkom muzeju Mantove.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ