Ljubavnici iz Valdara 6.000 godina u večnom zagrljaju

Ljubavnici iz Valdara 6.000 godina u večnom zagrljaju
Ljubavnici iz Valdara (Wikipedia, foto: Dagmar Hollmann)

“Ljubavnici iz Valdara” je naziv za dve osobe sahranjene u večnom zagrljaju već 6.000 godina. Zagrljeni skeleti otkriveni su 2007. godine u neolitskom grobu u blizini sela Valdaro u Italiji.

Fascinantno je to da je njihov položaj tela namešten u zagrljaj tek nakon njihove smrti. Zanimljivo je i to da tokom neolita dvojnih sahrana gotovo da nema. Što njihovu sahranu i položaj čini jedinstvenim. Ljubavnici iz Valdara su jedini primer dvojne sahrane u severnoj Italiji.

Fizički antropolozi smatraju da par nije bio stariji od 20 godina i da je njihova telesna visina iznosila oko 157 cm. Naime, to je tipična telesna visina za period neolita.

Fizički antropolozi smatraju da par nije bio stariji od 20 godina (Wikipedia, foto: Dagmar Hollmann)

Nakon pregleda skeletnih ostataka utvrđeno je da nisu umrli nasilnom smrću. U početku su istraživači sumnjali zbog kremenih alatki koje su kod njih pronađene. Kod muškarca u predelu vrata nalazio se kremeni vrh strelice, dok je kod žene bile dugačka kremena oštrica duž butine, kao i dva kremena noža ispod karlice.

Međutim, verovatno da su kremene alatke sahranjene sa njima kao grobni prilozi.

Rekonstrukcija ljubavnika iz Valdara (izvor: Amazing Facts & Mysteries)

Arheolog Elena Maria Menoti je odlučlao da se par ne razdvaja i da ih treba premestiti i sačuvati onako kako su pronađeni. Stoga je arheološki tim tokom iskopavanja iskopao čitav blok zemlje u kome su njih dvoje sahranjeni i premestili su ih u drvenu kutiju.

Potom su sa lokaliteta “ljubavnici iz Valdara” poslati u Muzej Civici u Komu, a u septembru 2011. godine, ljubavni par je javno izložen u Arheološkom muzeju Mantove.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »