Mađarski arheolozi pronašli su blago iz bronzanog doba

Mađarski arheolozi pronašli su blago iz bronzanog doba
Grob mlade žene sa bogatim nalazima (foto: Szent István Király Museum)

Mađarski arheolozi su iskopali blago iz bronzanog doba na groblju u blizini grada Mani. Zaštitna istraživanja, zbog izgradnje auto-puta M100, sproveli su arheolozi iz Muzeja Szent István Király.

Arheološkim istraživanjem otkrivena je bronzanodopska nekropola sa sahranama pokojnika visokog statusa. Tim istraživača je pronašao 8 sahrana, od kojih je jedna posebna.

U jednom grobu nalazili su se skeletni ostaci mlade žene, oko 20 godina. Sahranjena je sa 38 zlatnih i bronzanih ukrasnih predmeta, poput zlatnih prstenova, torkvesa, spiralnih narukvica i zlatnih ukosnica za kosu. Pored nje su bile postavljeni i mali keramički lonci.

Istraživači veruju da je žena sahranjena sa prstenom na svakom prstu. To može da ukaže da je bila bogata osoba koja je imala visok društveni status u svojoj zajednici.

Bronzani ukrasni predmet (foto: Szent István Király Museum)

Otkriveni predmeti takođe predstavljaju napredno poznavanje obrade metala, otkrivajući nove uvide u nošnju drevnih ljudi.  

Arheolozi su takođe pronašali tragove naselja iz bronzanog doba i naselja iz perioda Arpad koje se datuje u 9. i 10. vek.

Nikada ne možemo znati šta je skriveno pod zemljom. Tehnologija je tu da pomogne da identifikujemo određene stvari, ali takvi nalazi se izvlače na površinu tek tokom arheoloških iskopavanja ili prilikom detekcije metala. Da nije bilo arheoloških iskopavanja pre velikih ulaganja, onda bi sigurno mnogi takvi objekti bili uništeni ili nikada ne bi videli svetlost dana”, rekao je Kristijan Pokrovenski, direktor Muzeja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »